Обособяват нови зони за строителство заради растящото инвеститорско търсене в Разлог

Нашата задача е да направим така, че туристите в общината да се задържат тук за по-дълга ваканция, казва зам.-кметът Иван Гюров

Господин Гюров, колко средства по проекти успя да привлече Разлог през последните две години?

През последните две години имаме получени трансфери извънбюджетни средства и съответно сключени договори за финансиране на стойност 9 милиона лева. Това са средства по проекти за рехабилитация и изграждане на водопроводи и различни видове инфраструктура. Насочили сме основно внимание към решаване на проблема с водопроводната мрежа на града и селата, като нашата амбиция е за пет-шест години занапред да я подменим изцяло. Защото, колкото и да не е видимо за хората, точно това дава възможността за развитие. И не само – по този начин се намаляват загубите на вода и има икономия на разходи, които в момента ни се налага непрекъснато да правим за ремонти и възстановяване на инфраструктурата. А като прибавим и проблема с качеството на питейната вода, виждаме колко е важна темата. Ако искаме да има инвестиции в общината, трябва много бързо и качествено да реновираме подземната комуникация. Инфраструктурата, пътищата, тротоарите и градската среда са тема номер едно и за общината, и за хората.

Туристическият интерес към общината расте. За Разлог като туристически дестинация вече се говори не само у нас, но и в чужбина. Как обаче ще задържите по-дълго посетителите?

Туризмът наистина се очертава като основен отрасъл за нашата община. Затова трябва да създадем такива обекти и продукти, които да задържат туристите тук. Говоря за продукти за развлечение, спорт и приятно прекарване на времето. Трябва да работим в посока максимално да осмислим времето и престоя на гостите на нашата община. Те трябва да остават в града и съставните села не само два-три дни, а повече – пет, седем, защо не и да правят по-дълги ваканции. Точно и поради тази причина имаме толкова богат културен календар. През това лято нямаше уикенд, в който да не сме организирали интересни събития. Нещо, което допреди години липсваше като част от живота на Разлог. Вярваме, че не е  задължително да има повод, за да има посетители в нашата община.  Когато организираме някакво събитие – било то концерт, спортно мероприятие или лятно кино, това нещо дава имидж и създава име на града.

Имате ли дългосрочна стратегия за развитието на Разлог като туристическа дестинация? Накъде ще се развива градът и общината в това отношение?

Разбира се, че мислим и в тази посока. Оглеждаме много внимателно Общия устройствен план на общината и зоните, които биха могли да станат част от туристическата карта. Внимателно проучваме къде можем да допуснем едно балансирано строителство, така както и до момента работим – без презастрояване или строителство, което не отговаря на стандартите и общинските наредби. Когато настоящият Общ устройствен план е разработван преди години, интересът е бил един, сега обществените нагласи и инвестиционните намерения са съвсем различни.

Затова обособяваме нови зони, в които да допуснем строителство. Едната от тези зони е в местността Катарино край пътя. Изключително интересна посока, южен склон… Там работим по промяна на Общия устройствен план, проектираме водопровод и канализация по съществуващия път, така че да можем да го отворим за инвестиции. Търсенето при нас е главно на къщи и това, което нас ни радва е, че имаме много чужденци, които започнаха да изкупуват имоти и да строят и по селата, а не само в града. Това е работата ни в дългосрочен план – обособяване на нови зони за строителство след много внимателен анализ, изграждане на добра инфраструктура, което включва път, вода, електричество, основните неща, които са необходими на един инвеститор. В тази посока ще полагаме все по-големи усилия.

През последните две години се стремите да подобрите градската среда. Нещо, което много общини не могат да си позволят в години на финансови дефицити?

Обръщаме голямо внимание на това, защото инвестициите са нещо много важно. Но най-важни са здравето и сигурността на всеки един жител на нашата община. На първо място са хората и ние като ръководство винаги сме били категорични – естетиката и качеството на градската среда е наша основна грижа. Всички виждаме и следим колко пътни инциденти се случват в цялата страна. Там, където няма добра инфраструктура, където някой не си е свършил работата, се случват повече катастрофи. Точно затова решихме много отговорно да подобрим градската среда в общината. Насочихме се доста сериозно към ремонт на тротоари в града, които освободихме максимално от паркирани автомобили и ги направихме достъпни за тези, за които са изградени – пешеходците. Работим така, че поне единият тротоар на всяка улица да бъде свободен и достъпен за пешеходци. Обособихме и много нови паркоместа. Само за град Разлог през последните две години имаме обособени между 120 и 150 паркоместа, при това правилно регламентирани и безопасни.

Селата успяват ли да наваксат като инфрастурктура туристическия и инвестиционен интерес към тях?

Улиците са основният проблем на селата в община Разлог. Те вървят успоредно с решаване на проблема с подземната инфраструктура. Във всяко село изградихме детски площадки, те са изцяло нови и по стандарти, които гарантират тяхната безопасност. Това ще продължим и занапред. Площадките за футбол и спорт на открито също са приоритет както за града, така и за съставните села. В Разлог изградихме една изцяло нова площадка, реновирахме една от съществуващите. Давам един конкретен пример – в Горно Драглище ремонтирахме и стадиона, за да може аматьорският отбор да играе срещите си от следващата пролет пред местна публика. Изграждат се и съблекални, които липсваха. Започваме и изграждането на изцяло нова спортна площадка там. Всичко това се прави, защото в това населено място има страшно много активно спортуващи деца и сред тях има невероятни таланти. Всичко това ни мотивира още повече да влагаме в развитието на спортната инфраструктура. В селата инвестираме и в ремонти на улици, тротоари, детски и спортни площадки, канализация, читалища. Всичко това променя визията на тези населени места. В Елешница пък направихме основно почистване на речното корито, което в миналото създаваше проблеми. Там работим активно и в посока на минералните извори.

Какво имате предвид?

Проектираме трасе, което да изградим, за да може минералната вода да бъде достъпна за желаещите да инвестират. Трасето ще бъде изградено от единия до другия край на селото. В момента минералната вода се използва основно за басейна, но догодина, когато изградим новия водопровод, ще дадем възможности на инвеститорите да работят спокойно. Те по-лесно ще имат достъп до водоподаване и няма да им се налага да изграждат сами 2-3 километра трасе.

Как трябва да се развива Разлог занапред?

Това е въпрос, който много пъти и ни е си задаваме през последните години. Непрекъснато търсим мнението и на нашите съграждани. На много от жителите, особено на по-възрастните хора в общината, им се иска Разлог да бъде индустриален град с големи заводи, така както е бил в миналото. Но това вече трудно ще се случи. Защото тези големи предприятия изискват огромен човешки ресурс , с който община Разлог в момента не разполага. Второ, трябва да има изключително добре изградена пътна инфраструктура, говоря за магистрали, газопровод, електропроводи допълнително, жп транспорт, а при нас всичко това не е развито. Затова нашето виждане е на първо място да се поддържат съществуващите промишлени зони, предприятия, в които между 20 и 30 служители. Защото точно толкова големи предприятия биха били съотносими към реалностите. Разбира се, тук отново подчертавам за изменението на Общия устройствен план, с което ще търсим територии, които да могат да бъдат обособени като промишлени и в които да изградим необходимата инфраструктура, така че  да можем да предоставяме добри условия за инвестиции и предприятия, които да носят по-голяма добавена стойност. Когато районът е добре приет от инвеститорите, той става добре приет и от хората за живеене. Това е нашата идея – по този начин да привлечем дори и външни хора, които да работят в предприятията и инвеститори, които да дойдат при нас.

В Разлог през последната година се обособи зона, която е напът да се превърне в първия ритейл парк в цялата  Благоевградска област. В момента се проектират допълнително в бившата казарма още търговски центрове. Там цялата площ е 104 декара, от които 44 декара се проектират за жилищен квартал от затворен тип. Очаква се през следващата година да започне самото строителство. Това също е важно, защото в нашата община отдавна има огромен интерес към закупуването на имоти не само за ваканция, но и за постоянно живеене. Тъй като при нас цените на тези имоти са доста сериозни, затова насочваме инвеститорите към изграждане на жилищни кооперации с апартаменти, които да бъдат на поносими цени, така че всяко българско семейство да може да си ги позволи.

Източник:КМЕТА.бг

Свързани новини

Започна строителството на нова спортна площадка в двора на Професионалната гимназия по транспорт в Разлог

vesito

Кметът Стойчо Баненски: Честит да бъде днешният празник, на който православната ни църква слави св.св. Кирил и Методий!

vesito

Трети малък концерт на открита сцена, сътворен от децата на Сандански!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.