Ново отличие за пазителите на традициите в Банско

Колекцията от награди на Община Банско за опазване и представяне на традициите се увеличи с още една купа.

Група от близо 100 човека от Банско взе участие в V кукерски фестивал „Дервиши Варвара“ 2024, който се проведе в последния мартенски ден в с. Варвара, общ.Септември.

Както навсякъде – където се появят банскалии, там е най-интересно, най-весело и най-оригинално. Групата от Банско се представи в родопското село, известно с минералните си извори, с бабугерски костюми и ритуали, а на хорото се хванаха мъже, жени и деца, облечени с автентични носии.

Съвсем заслужено, журито на фестивала присъди купата на Банско за атрактивно и съответстващо на идеята на организаторите на „Дервиши Варвара” участие – да представи пред съвременността богатството на българските традиции, свързани с кукерските игри и да допринесе за съхраняването, и обогатяването на духовното българско богатство.

Свързани новини

Българите с нова любима лятна дестинация на Балканите

vesito

Кметът на Кочериново Иван Минков с поздрав за 8-ми март

vesito

Крадците в Сандански напръскали камерите с боя, задигнали 4 000 лева, 800 евро и 100 долара

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.