Ново отличие за пазителите на традициите в Банско

Колекцията от награди на Община Банско за опазване и представяне на традициите се увеличи с още една купа.

Група от близо 100 човека от Банско взе участие в V кукерски фестивал „Дервиши Варвара“ 2024, който се проведе в последния мартенски ден в с. Варвара, общ.Септември.

Както навсякъде – където се появят банскалии, там е най-интересно, най-весело и най-оригинално. Групата от Банско се представи в родопското село, известно с минералните си извори, с бабугерски костюми и ритуали, а на хорото се хванаха мъже, жени и деца, облечени с автентични носии.

Съвсем заслужено, журито на фестивала присъди купата на Банско за атрактивно и съответстващо на идеята на организаторите на „Дервиши Варвара” участие – да представи пред съвременността богатството на българските традиции, свързани с кукерските игри и да допринесе за съхраняването, и обогатяването на духовното българско богатство.

Свързани новини

Със залп на пушки беше открит Първи международен фолклорен фестивал „Изгрев от Айдара“

vesito

Ще разрешат ли общинските съветници на Тадаръков да съсипе квартална градинка?

vesito

ВиК-Благоевград преминава към нова виртуална „IVR“ централа за получаване на телефонни обаждания

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.