Николай Шушков: Загубените работни места в Благоевград не са просто статистика, става дума за човешки съдби

Благоевград в последните години загуби своята посока. Доста промишлени предприятия бяха затворени. Неудачната приватизация и загуба на пазарни ниши доведе и до загубата на работни места. Ако приемем, че 10 хил. човека живеят, но не работят в Благоевград или са в съседните общини, това са 10 хил. човешки съдби. Това са хора, които изкарват по-голямата част от времето си в пътуване, които отделят по-малко време за семействата си или са далеч от дома си“, това каза независимият кандидат за кмет на Благоевград Николай Шушков в студиото на „Денят започва“ по БНТ.
Според него Благоевград е и ще продължи да бъде университетски център с два университета, но е факт, че студентите в града намаляха. „На първо място това е заради демографската криза, на второ място поставям факта, че доста от специалностите, които се предлагаха, нямат своята реализация на пазара на труда и младите хора все по-малко се стремят към тези специалности. В същото време дигитализацията и дистанционното обучение също повлияха върху това студентите да не посещават занятията“, каза Николай Шушков. Спадът на студентите в града се отразява негативно и на местната икономика и на малкия и среден бизнес – на кафенетата, ресторантите, на кварталните магазини и на развлекателната индустрия.
„Тук и общината може да има своята положителна роля като се включи с учредяване на стипендии и специализации, които да стимулират младите хора. Важна стъпка е и привличането на студенти от българските общности в Молдова, Украйна, Република Северна Македония, Албания“, каза още Шушков. В тази връзка той подготвя и инициатива „Дни на кариерата“, на които община Благоевград ще бъде организатор всяка година и ще модерира процесите на свързване между бизнеса и завършващите студенти. Относно бюджетната рамка на Благоевград Шушков отбеляза:
„Градът има немалък бюджет – около 125 млн. лв., от които близо 80 млн. лв. са делегирани средства, а остатъкът са местни данъци и такси и собствени средства. Местните данъци трябва да бъдат преразгледани, тъй като на два пъти се вдигна такса смет. Необосновано беше това решение. В най-инфлационната година 2023 общината не предложи промяна, което означава, че тя има голям резерв, който може да се използва. Категорично смятам, че не бива да вървим в посока увеличаване на данъците“, каза още Шушков. Той критикува и активността на настоящия кмет по отношение на културната политика на града: „Благоевград е бил и трябва да продължи да бъде културна и духовната столица на Югозапада. Имаме доста развити културни институти, които във времето са доказали своята ефективност. В последните години обаче те придобиха регионален характер. При нас е емблемата на България – Ансамбъл Пирин – който години наред не е напускал пределите на страната ни на международни изяви. Бюджетът за култура трябва да е по-голям“, категоричен бе Шушков.

Свързани новини

Василиса Павлова: Заради саботаж и гафове освободихме 5 души от направление „Култура“

vesito

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР-Благоевград

vesito

124,2 млн. лева е проектобюджетът на Благоевград за 2023 г., благодарение на приетите финансови разчети през март Общината вече финализира ключови обекти за града и селата

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.