Наглостта е безкрайна! Лъснаха огромни финансови разхищения от екипа “Камбитов“. Зам.кметове си разпределяли огромни суми от общинска фирма, управителят лапнал над 30 хил.лв. от печалбата
Избягвани са обществени поръчки, парите са разпределяни на близки фирми?

Печалбата на фирмата е била само фиктивна по документи, кметът сключвал договори с общинската фирма, тя от друга раздавала поръчките без конкурс и търг

По 50 600 лв. са взели през 2016 и 2017г. зам.кметицата Христина Шопова и ексшефът на правния отдел в община Благоевград Антония Методиева чрез граждански договори през общинската фирма ‘‘Благоевград инвест‘‘ ЕООД.

Заедно  с тях с по 35 600 лв. са се облажили тогавашните заместник-кметове Иво Николова – Янко Янков, и Зорница Кралева, а Татяна Борисова, началник отдел ‘‘Счетоводство‘‘, Стояна Иванова, начлник отдел ‘‘Финанси и бюджет‘‘, и Елена Трампова, главен експерт ‘‘Човешки ресурси‘‘, са получили по 5000 и 3000лв.

Плащането на тлъсти хонорари на хора от екипа ‘‘Камбитов‘‘ чрез ‘‘Благоевград  инвест‘‘ ЕООД разкри вчера кметът Румен Томов на пресконференция, дадена по повод изтичането на първите 3 месеца от управлението му. Градоначалникът на Благоевград не цитира имена и дружества, като отложи това за финала на проверката, разпоредена от него на ‘‘Благоевград  инвест‘‘,пише струмабг.

Вестник ‘‘Струма‘‘ обаче се добра от нейни източници до твърде любопитни данни за разходване на обществени средства през общинската фирма, чийто управител е инж. Венцислав Атанасов, син на управителя на общинската фирма ‘‘Паркинги и гаражи‘‘ Васил Атанасов. Преди 3г. той бе назначен без конкурс на шефския пост. Кметът Томов припомни, че дружеството е било създадено с основен предмет на дейност извършена на строителен надзор, инвеститорски и технически контрол в проектирането и строителството, исготвяне на оценки, консултантски услуги и експертизи, проектиране, строителство и СМР в областта на промишленото,гражданско и инфраструктурно строителство, въпреки че за последните то не разполага с техника и база. От създаването до края на 2019г. ‘‘Благоевград инвест‘‘ изпълнява единствено договори и поръчки, възложени от община Благоевград, а приходите са изцяло от публични средства, от бюджета на общината и по договори за изпълнение на Националната програма ‘‘Енергийна ефективност‘‘ (НПЕЕ).

Любопитно е, че дружеството няма сключени договори по НПЕЕ за правно обслужване по изпълнение на програмара, както и за организиране и провеждане на информационни кампании за популяризиране на дейността му. Тъй като не разполага с материално-технически човешки ресурсиза изпълнение на възложените мъ строително-монтажни дейности, управителят инж.В Атанасов сключвал договори с външни фирми. Градоначалникът Румен Томов посочи, че ‘‘Благоевград инвест‘‘, както и закритата вече по негово искане общинска фирма ‘‘Благоевград фест‘‘ са служили управляващите от предишния екип за заобикаляне на Законите за обществени поеъчки.

Източникът на ‘‘Струма‘‘ разкри например, че през ‘‘Благоевград инвест‘‘ за 2016 и 2017г. са изплатени 462 574 лв. на благоевградската фирма ‘Екстра Колор‘‘ ЕООД по договори за ремонти на детски ясли, градини и площадки, като името на собственика й Ивайло Митев се свързва с това на ‘‘дясната ръка‘‘ на екскмета Камбитов Ивайло Благов- Кучката. Пак по същата схема през ‘‘Благоевград инвест‘‘ за ремонт на две бивши работилници в района на казармите в парк ‘‘Македония‘‘ през 2017г. са платени без конкурс или търг 310 400 лв. на софийската фирма ‘‘Ърбън грийн‘‘ ЕООД на Дарин Лашков, а през 2018г. на ОФК ‘‘Пирин‘‘ за реклама са преведени 20 000 лв.

На двете общински фирми ‘‘Благоевград инвест‘‘ и ‘‘Благоевград фест‘‘ са плащани солидни суми за извършване на идентични дейности при провеждане на музикалните събития‚‘‘Франкофоли‘‘ и наградите на БГ радио, съобщи Румен Томов. Кметът на Благоевград посочи, че през двете дружества са изписвани солидни суми за озвучаване и осветление на музикални събития.

‘‘Разходите , платени през ‘‘Благоевград инвест‘‘ ЕООД за провеждане на ‘‘Франкофоли‘‘ и наградите на БГ радиоза 2017г., са 214 742 лв., за 2018г. са 104 000лв. ‘‘, съобщи Румен Томов.

Вестник ‘‘Струма‘‘ разкри, че за периода 2017-2019г. през ‘‘Благоевград инвест‘‘ са финансирани двете музикални събития с общата сума от 460 742 лв. чрез договори със софийската фирма ‘‘Стейдж мастерс‘‘ ЕООД на Ивайло Иванов, с която има регистрирани 8 договора за изграждане на сцена, бегстейдж палатки, професионално осветление и професионално озвучаване на обща стойност 400 742 лв., а ‘‘Музикален център Икономов‘‘ ООД за монтаж и демонтаж на LED екрани и отново за професионално осветление и озвучаване на ‘‘Франкофоли‘‘ е получил 60 000 лв.

От договорите излиза, че общината два пъти е възложила професионалното озвучаване на фестивала ‘‘Франкофоли‘‘, както и два пъти е платила, съответно 82 450 лв. и 87 300лв. , за изграждане на една и съща сцена в двора на казармата през 2017г., на която в два последователни дни се проведоха ‘‘Франкофоли‘‘ и ‘‘БГ наградите‘‘, и въпросната сцена е излязла ‚‘‘златна‘‘ на данъкоплатците с преведените за нея общо 169 750 лв. само за 2 вечери.

Управителят на ‘‘Благоевград инвест 2016‘‘ ЕООД инж.Венцислав Атанасов също не е останал на ‘‘сухо‘‘, за послушанието си само през 2019г. той е получил солиден финансов бонус от 32 668,14 лв. като допълнително възнаграждение над заплатата си.

Сега въпросът е дали след тези разкрития шефът на ‘‘Благоевград инвест‘‘ В.Атанасов ще подаде оставка.

Още по интересно е дали главния прокурор Иван Гешев и ръководителят на антикорупционната комисия – Сотир Цацаров ще обърнат поглед и към Благоевград?

Свързани новини

Кметът Томов дава зелена светлина да се строи в района на парк „Бачиново“

vesito

Изгодни цени и професионално обслужване при ГТП Савов

vesito

Благоевград без коледни „кочинки“ и скара-бира тази зима

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.