Мечти за светло бъдеще! Кой е 70-годишният пенсионер Димитър Тадаръков? Гръмко обещава да превърне област Благоевград в една малка Ватикана
Паскалев ли предложи Тадаръков на Томов? Брат му Димо бил в управлението на „Милена“, заедно с червената активистка на Благоевград Йорданка Слатинска

Тадаръков – човекът на думите и обещания! Нищо на яве, от 20г. намазал от политиката… Оправиха Благоевград, сега ще оправят и областта!

 

Много благоевградчани са в шок след като гръмна новината, че 70-годишният пенсионер Д. Тадаръков ще спасява икономиката в Благоевград и ще бъде новият ръководител на отдел “Икономическо развитие” в община.

Възрастният мъж беше представен от Румен Томов, вчера на брифинг и отприщи десетки въпроси за личността му, целите и намеренията му.

Толкова ли няма млади и амбициозни хора та чак пенсионер от столицата ще ни обещава светло бъдеще. Оправиха Благоевград, сега ще оправят и областта! “,коментират хората. Те се интересуват повече кога ще са изборите за кмет,а не от обещания и празни слова.

Тадаръков обяви гръмко намерението си да представи програма за 20 години за развитието на Благоевград и областта като първата свободна икономическа зона в България, нещо което не било правено никога до сега.

Тадаръков обещава, да превърне област Благоевград в една малка Ватикана, независима от властта и държавата, но съобразяваща се със законите ѝ.

В рецептата си проф. Тадаръков споделя, че е възможно да бъдат внесени законодателни промени, съобразяващи се с режима на работа и живот в Благоевградската свободна икономическа зона.
А дали изобщо е възможно да се случи е друг въпрос…

А, защо се обявява точно сега във време на пандемия и защо точно в Благоевград? Хората се питат защо точно застаряващият професор ще се грижи за развитието на града в близките 20 години.

По-любопитно е, че паметливи припомнят, че същите неща за стратегии за икономическо развитие ги е дрънкал още през 2016 година. И до сега няма нищо на яве, само думи и прокламиране на икономически стратегии.

Още през 2016 година пред bgonair.bg Тадаръков казва същите неща ,че за да се говори за българска икономика, ни е нужна национална стратегия на някое правителство.

„Аз имам идея за такава стратегията, ама никой не ме пита. 20 години нито един от министрите на икономиката не е бил професионалист“, категоричен е още тогава Тадаръков.
По думите му всички са парашутисти, спуснати от дадени политически парти.

А за Тадъръков се знае,че е приближен до Ахмед Доган и собственик на ЗМК в Благоевград, приватизирал го и оставил десетки хора на улицата.

Кой е Д. Тадаръков?

Димитър Тадаръков е роден на 25.09.1950 г. в Поморие. Името му се появи в публикация на „Струма” преди 3 години около 7 наблъскани с екстри BMW-та, които са купени преди 19 години и всяко от тях на 0 километра и стояха подредени и забравени в благоевградски склад под строгия контрол на бившия шеф на реанимацията в МБАЛ – Благоевград д-р Александър Германов.
Анестезиологът не даваше и пиле да прехвръкне около склада, камо ли да пусне вътре журналисти да снимат колите. Обяснява, че те са лизингови, частна собственост, но за да пусне когото и да било в халето, трябвало да звъни в София „в холдинга“. „А и няма какво да им снимате – те са опаковани”, уверява ни д-р Германов. На въпроса защо собственикът им не ги продаде, той обяснява, че имало такава оферта за покупка в Дупница, но дупничани давали много малко пари и не се съобразявали, че колите са бутикови.

Все пак 3 от BMW-тата са купени през годините, защото, когато ги доставят на съхранение в Благоевград, те бяха 10. Немските коли бяха докарани тук от собственика им – бившия шеф на фонд „Земеделие“ Димитър Тадаръков, който избърза да ги купи за депутатите в 39-ото НС, но не успя да спечели обществената поръчка, защото народните избраници през 2001-2005 г. предпочетоха марката „Мерцедес”. Хартисалите коли пък се озоваха в Благоевград, тъй като Тадаръков намери празно хале в приватизирания от него Завод за механични конструкции.

По-възрастните благоевградчани помнят, че през 1996 г. ЗМК бе включен в правителствения списък на Жан Виденов за спешна ликвидация заради дълг от 1 млн. дойче марки към „Булгарлизинг”, чийто собственик е Димитър Тадаръков. Веднага щом сложи ръка на апетитното предприятие в Благоевград Тадаръков обяви тоталната му разпродажба, изнесе машините за скрап и вкара в халето БМВ-тата. Никой обаче не прояви интерес към сградния фонд и сега бившият завод е полупразен, само с няколко фирми наематели.

Междувременно, много скоро след като купи ЗМК, Тадаръков започва усилено да прехвърля имоти и фирми на брат си Димо. Оказва се, че така е станало и с благоевградската му придобивка. Още през 2008 г. приватизаторът прехвърля бившия ЗМК на Димо Тадаръков и фирмата вече се води „Бл Рила метал“ АД. Предметът й на дейност е производство на хладилници, фризери, елбойлери, печки, стелажи и други метални конструкции, а уставният й капитал е 224 191 лв. Справка в Търговския регистър разгадава мистерията и с присъствието на д-р Германов в двора на предприятието, пред халето с немските коли. Оказва се, че неговата съпруга Евдокия Германова е била член на съвета на директорите и неин представител заедно с Димо Тадаръков още при основаването на фирмата през 2008 г. След смъртта й Тадаръков продължава да управлява дружеството заедно с Ангел Иванов и Наталия Георгиева, които са негови бизнес партньори и в доста други фирми, а анестезиологът е нает да наглежда базата, защото всички останали са в София.

В почти същата компания Димо Тадаръков има участие и в друго благоевградско дружество – шивашкото „Милена“ АД, което бе раздържавено чрез инвестиционни бонове през 1997 г. Тогава негов главен акционер стана фондът „Булгарлизинг”.

Според справки в регистрите братът Димо е влязъл в „Милена“ също през 2008 г. – първоначално като член на съвета на директорите заедно с червената активистка на Благоевград Йорданка Слатинска, а от 2015 г. управлява заедно със Слатинска вече като представител на „Бл Финансова Компания“. В съвета на директорите на „Милена“ АД, чийто капитал са скромните 173 844 лв., са и неизменните Ангел Иванов и Наталия Георгиева. За разлика от бившето ЗМК, което има база, но няма дейност, „Милена“ е без собственост, а за шивашката си дейност ползва под наем бившата Лимонадена фабрика в Благоевград. Неин директор е Й. Слатинска.
Димитър Тадаръков, който е бивш зет на комунистическото величие Венелин Коцев и бивш шеф на надзора на Насърчителна банка /сега Българска банка за развитие/, както и брат му Димо имат и други собствености в Югозапада. Доскоро тяхно е било друго приватизирано дружество – гоцеделчевското „Пиринпласт“ АД, но през 2015 г. Димо Тадаръков го е напуснал и сега брат му го управлява заедно с Н. Георгиева, директора Стоян Вакареев, който е и общински съветник, и италианеца Джованни Бресан.
Тадаръкови имат имоти и в Банско. Те са непарична вноска във фирма „Хоспиталити енд бизнес мениджмънт“ ЕООД, в което Димитър Тадаръков е управител, а едноличен собственик на капитала е „Бл Финансова Група“. Това е едно от най-богатите дружества на братята – оценено на близо 6,6 млн. лв., и сериозна част от тази сума идва от впечатляващите имоти в Банско, сред които жилища, спортни зали, офиси, гаражи и дори казино.

Свързани новини

Забраняват „Бистрака“ за няколко години, риболовци недоволстват

desi

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение за периода 09-13.03.2020 г.

vesito

Живот в планината и със спорт – без дрога

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.