Литургия и курбан за храмовия празник на църквата в Струмяни

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ в село Струмяни ще събере стотици миряни на храмовия си празник на 21 май. Празничната литургия ще е отслужи от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Санданска духовна околия.

Служенето ще започне в 07:30 часа, а в 11:30 часа владиката ще освети курбана, който ще се раздаде на присъстващите за здраве. След църковните ритуали ще има музикална програма и веселие за всички, които уважат храмовия празник на църквата. Храмът се отличава със своя олтар, който е измайсторен от мрамор. Църквата е направена по проект на благоевградския архитект Вилхелмина Сандева и е сравнително нова. На 21 февруари 1992 година Учредително общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строеж на православен храм и избира състав на църковното настоятелство.

На 22 март 1993 година тогавашният Неврокопски митрополит Пимен поставя основния камък на църквата. Храмът е осветен на 18 октомври 2003 година от Неврокопски митрополит Натанаил, който си отиде от този свят десет години по-късно. Една от причините за мраморния олтар е, че над село Илинденци са най-големите мраморни кариери в страната ни. Другата причина е откритата край село Микрево раннохристиянска епископска базилика с манастирски комплекс. Намерените артефакти доказаха, че в тази базилика олтарът също е бил от мрамор. Подът в храма също е мраморен, а върху него пак от мрамор е изобразен Христовият монограм – Хризмата, съдържащ двете начални букви ХР /хи и ро/ на гръцкото име Христос. Направен е, тъй като в епископската базилика край Микрево е имало също Хризма на пода.

Църквата в Струмяни - с олтар от мрамор и мраморна Хризма на пода - ТопПреса

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'СТРУНЯНИ ПОКАНΑ Уважаеми жители и гости на село Струмяни, Заповядайте на Празника на "Свети Свети Константин u Елена" на 21.05.2024r /вторник/ в храма на С. Струмяни. Празничната литургия ще започне 07:30 часа и ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и духовници. Празникът ще продължи с освещаване на курбан за здраве в 11:30 часа и народно увеселение. ЗАПОВЯДАЙТЕ! От организаторите'

Свързани новини

Хиляди миряни от община Разлог отбелязват Богоявление

vesito

С изложба и представяне на книга започва програмата по повод 112 години от Освобождението на град Гоце Делчев

vesito

Кметът Стойчо Баненски подписа споразумение с МРРБ за финансиране на обекти в община Банско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.