Кметът Илко Стоянов направи първа копка за изграждане на физкултурен салон в двора на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“

Кметът на Благоевград Илко Стоянов направи символична първа копка за изграждане на нов, модерен физкултурен салон в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.
„За мен е удоволствие, че в такива нелеки времена имаме възможността да поставим начало на нещо, което предстои да бъде изградено и да остане за години напред. Нещо ново, което ще бъде от полза на младежите в това училище, защото наистина смисълът на живота е в това. Вярвам, че и фирмата изпълнител ще работи така, че наесен, когато стартира новата учебна година учениците тук да имат една нова и модерна сграда“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.
В бъдещия физкултурен салон ще има възможност за игра на баскетбол, футбол на малки врати, тенис на маса, тенис на твърда настилка, волейбол и и др.
В проекта е заложена и отделна сграда, до самия салон, в която ще бъдат разположени помощни помещения. Сред тях 2 бр. съблекални (1 за момичета и 1 за момчета), отговарящи на всички европейски стандарти.
Отделно от това ще бъдат изградени помещение за хигиенно поддържане, помещение за преподаватели, помещение за съхранение на спортни уреди и инвентар, както и техническо помещение.
За по-голямо удобство на учениците и преподавателите ще има възможност достъпът до новата зала да се осъществява както от училищния двор, така и посредством топла връзка с училищната сграда.
На церемонията, по време на която бе поставено начало на СМР дейностите, присъстваха още председателят на Общински съвет Радослав Тасков, Мария Петрова, заместник-кмет по икономика финанси и европейски проекти, директорът на НХГ Светлана Солачка, Марин Митов, бивш директор на учебното заведение, Симона Митова, директор „Образование“, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, Мария Грозданова, директор на Дирекция „Европейски проекти и програми“, представители на фирмата изпълнител, учители и ученици.
По време на първата копка бе отслужен и водосвет за здраве от отец Светослав от благоевградския храм „Св. Николай“.
Съоръжението ще бъде изградено по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“. Договор № BG16RFOP001-1.008-0009-C01/13.02.2018 г., който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Общата стойност на проекта е в размер на 3 890 704,91 лв., от които 3 631 792,91 лв. безвъзмездна финансова помощ и 258 912,00 лв. собствено финансиране. Проектът цели създаване и осигуряване на модерна, функционална, здравословна, енергийно ефективна и достъпна среда на образователната инфраструктура в Благоевград.
В проекта са включени четири обекта – три училища в Благоевград – НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, Трето ОУ „Димитър Талев“ и Пето СУ „Георги Измирлиев“ и Детска градина №8 „Вечерница“. До момента по проекта е построена и оборудвана нова сграда към Детска градина № 8 „Вечерница“, изградени са нови детски площадки в двора ѝ, подменено е оборудването и обзавеждането в другите две сгради на детската градина. Трите училища са ремонтирани и обновени, доставени са техника и оборудване за класните стаи.
В рамките на проекта е и изграждането и оборудването на физкултурния салон в двора на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“.
Основната цел на проекта е създаване на условия за по-добър живот и генериране на преки ползи за децата и учениците, посещаващи обновените обекти на образователната инфраструктура по проекта.
С реализирането на дейностите се постига обновяване и цялостна модернизация на материално-техническата база в училищата и детската градина, улеснява се въвеждането на нови методи на обучение, които да повишат и задържат интереса на децата и учениците, което се отразява благоприятно на мотивацията им за усвояване на знания и придобиване на умения.

Свързани новини

Повече от 1300 нарушения са констатирани от Дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград през октомври

vesito

Не е забравен! Откриват паметната плоча и улица на името на обичания актьор Николай Кимчев

vesito

Двама с прекратени договори от ЮЗУ

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.