Кметовете на Банско, Разлог, Белица и Якоруда с искане до председателя на Народното събрание

Минути преди откриването на зимния сезон, по покана на кмета на Банско, Стойчо Баненски, председателят на Народното събрание Росен Желязков проведе среща с кметовете на Банско, Разлог – Красимир Герчев, Белица – Радослав Ревански и Якоруда – Мехмед Вакльов.
Всички представители на общините в подножието на Пирин и Рила изразиха своето становище, свързано с нормативните пречки пред развитието на туристическа инфраструктура в техните общини. Проблемите са както общи, така и специфични.
Кметът на Община Банско изтъкна проблема, който повече от десет години не намира своето решение – изграждане на втората кабинкова въжена линия, която да свързва града със Ски-зоната на територията на НП „Пирин“, въпреки че 11 години поред Банско е обявен за най-добър ски курорт на България и световна дестинация. Той изрази очакването на местните хора за осигуряване на по-добра транспортна достъпност. Големият интерес към Ски-зоната привлича много местни и чуждестранни туристи, но дългото чакане на единствения кабинков лифт отказва много от тях. Целта е устойчиво и балансирано развитие на региона в услуга на българските граждани и родния туризъм.
За да се изгради нов кабинков лифт би следвало на първо място ясно да се разпише в Закона за защитените територии, че изграждането на нови екологични транспортни съоръжения на територията на националните паркове е допустимо.
Проблем в тази посока създава разнопосочната практика на Върховния административен съд (ВАС)но тълкуването на чл. 21 от Закона за защитените територии – в хода на изграждането на ски-зоната ВАС в 68 свои решения е приел, че това е допустимо, а в последния съдебен спор приема, че е недопустимо изграждането на нови съоръжения. От друга страна, няма приет нов план за управление на НП „Пирин“. Старият отдавна е изтекъл, а нов, въпреки европейското финансиране за неговото изработване, още не е приет.
Кметовете на общините Разлог, Белица и Якоруда изтъкнаха, че пречка пред развитието на туризма е и рестриктивната уредба в Закона за горите. Според кметовете, чисто дискриминационно е създадена такава правна уредба, която прави невъзможна каквато и да е инвестиция в спортни съоръжения – лифтове и писти. Като пример за това те посочиха, че след приемането на новия Закон за горите няма изградено нито едно ново съоръжение. За всички останали дейности – изграждане на проводи закона не иска изключване от горския фонд, а само за лифтове, влекове и писти е предвидено това да се прави.
В региона на четирите общини има потенциал за развитие на ски зоните Кулиното , общ. Разлог, Трещеник , общ. Якоруда, Семково, общ.Белица, Добринище общ.Банско.
Четиримата кметовеподчертаха пред председателя на Народното събрание, че възнамеряват със съвместни усилия да работят за децентрализацията, както и да развият и мрежа от велоалеи в рамките на вече съществуващата шосейна мрежа в котловината, като за целта ще търсят съдействие от АПИ и МРРБ.

Свързани новини

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед за забрана свободно пашуване на територията на общината

vesito

“Вино и археология” в Разлог

vesito

Призови места за алпийците на Банско на купа „Юлен“-ФИС

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.