Заради областния управител Бисер Михайлов, служителите на община Благоевград няма да получат увеличение на заплатите

Между 6 и 12 дни допълнителен отпуск за „ненормиран работен ден” са получавали в зависимост от позицията си служителите в администрацията на община Благоевград при управлението на Атанас Камбитов. Към този „бонус” е вървяло редовно и ДМС /допълнително материално стимулиране/, което обичайно е било 40-60% от месечната им заплата, а преди изборите, през октомври, на всички щедро е била изплатена по още една заплата.

На тези чиновнически благини сега е наложена финансова ножица заради лошото финансово състояние, в което е оставена общината от екипа „Камбитов”, пише струма бг. Очакваното в края на януари ДМС не е преведено и до момента, а заедно с него от началото на 2020 г. се спират и допълнителните дни отпуск.

Като капак, януарските заплати на общинарите, въпреки обявения от министър-председателя Б. Борисов 10% ръст в бюджетната сфера, не са пипнати и са същите като декемврийските.
„Няма как при над 13 млн. лв. дълг на общината да се раздава допълнително материално стимулиране на служителите. Не е тайна, че общината не получи и изравнителната субсидия от около 3 млн. лв. и за да изчистим наследството от сериозен финансов дефицит, се налага затягане на колана и сериозни икономии по всички направления“, обясни зам. кметът по икономиката Ясен Попвасилев.

Той призна, че идеята за премахване на допълнителните дни платен отпуск била на главния финансист Костадин Шумантов с категоричния мотив, че служителите, които остават след работно време да довършват служебна работа, са единици, а на болшинството отпуските се трупали, без да ползват целите, което рефлектира върху бюджета на общината, тъй като трябва да бъдат изплатени от хазната на общината.

Забавеното 10% увеличение на заплатите зам. кметът по икономиката на Благоевград обясни с очакваното влизане в сила на новата структура на общината. Тя обаче бе върната за втори път за преразглеждане в ОбС от губернатора Бисер Михайлов. Я. Попвасилев посочи, че актуализация на възнагражденията в администрацията ще има, като кметският екип ще направи всичко по силите си 10%-о увеличение да получат не само заетите в дейности държавна отговорност, но и в дейностите местна отговорност, за които такъв ръст не е задължителен.

 

Свързани новини

Търговци от Бобов дол прекрачиха закона, но ги спипаха…

vyara

„Ауди“ горя тази сутрин в “Еленово“ в Благоевград

vesito

Кубрат Пулев вече е лейтенант, обеща да помага в подготовката на армията (СНИМКИ)

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.