Делегация от Банско посети словенската община Кранска гора

По покана на ръководството на община Кранска гора, делегация от община Банско посети Словения. Работното посещение бе организирано с активното съдействие на Н.Пр. Наташа Баргел – посланик на Република Словения у нас.
Кметът Стойчо Баненски, Сашка Въчкова – зам.-кмет и общинските съветници Иван Баряков и Петър Друнчилов, заедно с българския посланик в Любляна Н.Пр. Красимир Божанов се срещнаха с кмета на Кранска гора Хенрика Зупан, директора на общинската администрация Роберт Клинар, директорът на отдел туризъм Лука Вранчич и ръководителят на Планинска спасителна служба Ратече-Планица Марко Копавник.
Визитата е в продължение на установените преди години приятелски отношения между двете планински общини, които имат много сходни природни и географски условия, и в двете общини приоритетният икономически отрасъл е туризмът.
На срещата събеседниците обсъдиха сътрудничеството между Банско и Кранска гора и споделиха добри практики в управлението. Основна тема на разговорите беше преодоляването на последиците от климатичните промени, които са особено чувствителни в зимните курорти. Общо беше становището на участниците в разговора, че стратегията на общините трябва да бъде в посока утвърждаването им като целогодишни туристически дестинации. Един от важните въпроси, които също бяха дискутирани, беше размера на туристическия данък, неговата събираемост и ефективното използване на средствата за подобряване на туристическата инфраструктура и финансирането на фестивалните програми. Обменена беше и информация за дейността на планинските спасителни служби в двата курорта.
Особено впечатляващо в програмата на групата от Банско бе посещението в Словенския планински музей – първия геймифициран музей в света. Експозицията в него е умело съчетана от традиционно и интерактивно представяне на природата и дейностите в планината.
Общините Банско и Кранска гора ще продължат и ще разширят доброто сътрудничество чрез обмяна на добри практики и съвместно участие в европейски проекти.

Свързани новини

Община Банско с апел към жителите на общината!

vesito

Камерна опера и Ансамбъл „Пирин“ излизат на голямата сцена на пл. „Македония“ в Благоевград

vesito

Община Благоевград с денонощна линия за сигнали за повредени светофари

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.