Гражданска активност! 700 благоевградчани скочиха срещу застрояването в местността Заева поляна около Кръста!

Категоричното си несъгласие да се строи в местността Заева поляна и в района на Кръста над Благоевград, където е оформен мемориален комплекс „Памет и вяра“, са декларирали в подписка над 700 благоевградчани. Проводник на гражданската активност е Борислав Валеов, който след 17 г. в чужбина наскоро се прибра в България.

„Преди десетина дни депозирах подписката в Министерство на земеделието, откъдето още чакам реакция. Сега я внесохме и в община Благоевград на вниманието на кмета и общинските съветници. Имаше много желаещи да се присъединат, но карантината забави нещата и реших, че и със 700 души е достатъчно представителна, за да привлече вниманието на управляващите“, посочи Б. Валеов. „Причината за протеста е достатъчно ясна, за да е нужно да се коментира”, обясни той.

Както „Струма“ писа, преди около половин година на 100-тина метра преди паркинга на мемориалния комплекс има два частни имота фамилия Търпанови бяха разчистили своите 3,5 дка, а теренът бе подготвен за застрояване. Мястото било горски фонд, купено преди години, по време на управлението на Тройната коалиция. Собственикът на имота Петко Търпанов тогава потвърди, че имат виза за проектиране, и уточни, че фамилията му няма намерение да строи кооперации, а по-скоро две малки сгради, тип вили, за семейно ползване, които ще са на не повече от етаж и половина върху 100 до 150 кв.м площ, а останалата част от терена остава зелена и много е вероятно дори да го оформят като общодостъпен парк.

„В града хора не останаха, жилищата са повече от жителите, а десетки апартаменти и цели сгради стоят празни, за да се допусне да се строи в зелените зони“, обясни мотивацията за недоволството на благоевградчани Борислав Валеов и призна: „Върнах се от чужбина с вярата, че нещата тук за 17 г. са се променили, но се оказа, че съм сбъркал. Всичко е надолу с главата! И все пак имам надежда, че в Благоевград все още има здравомислещи хора, които да не допуснат поругаване на обществения интерес в полза на отделни хора“, посочи Б. Валеов.

В писмото до общината подписалите се заявяват искането си районът около Кръста, който се приема за свято място от благоевградчани, да запази облика си и да се гарантира възможността всички спокойно да могат да се разхождат сред природата.

„Не искаме това свято място да бъде осквернено чрез застрояването му с каквито и да било постройки и съоръжения“, апелират в подписката благоевградчани.

Източник: Вестник „Струма“

Свързани новини

КУЛТУРНА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА СТРУМЯНИ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2023Г.

vesito

Благоевград почита паметта на Пейо Яворов и Мара Бунева

vesito

Започна изграждането на новата тротоарна пешеходна алея в Сандански

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.