/Видео/ След час дебати ОбС прие Програма и стратегия с приоритетите на община Благоевград за срок на мандат 2019- 2023г.

С 21 гласа „За“ , 1 „против“ и 8 „въздържали се“ общинските съветници в Благоевград приеха Програмата и стратегия с приоритетите на община Благоевград за срок на мандат 2019- 2023г.

Дебатите продължиха над един час, като много съветници изразиха мнението си за включване на различни обекти в нея.

Прието бе и предложението на Кирил Илиев в Програмата да се включат и реконструкции на улиците „Хвойна“, „Клокотница“ и „Юлин“.

След дълги дебати Радослав Тасков предложи дебатите да бъдат прекратени и обясни, че в тази Програма може да се насочи администрацията към приоритетни области.

„Това че са посочени, конкретни неща и обекти, не означава, че не може да има надграждане. В тази програма пред скоба сме извадили обекти, които от много време стоят нереализирани и които трябва да се предвидят за реализиране“, допълни още Тасков.

В началото на заседанието думата взе д-р Павлин Янкулски, който предложи в зала „Яворов“  част от фоайето да се обособи чакалня за хората, който се редят пред РЗИ за направления.

Грехота е да ги държим на студено. Може да се направи необходимата организация, така че поне хората да стоят на топло, а не допълнително да ги разболяваме“, коментира още председателят на Комисията за борба с COVID-19 към ОбС.

Д-р Цветозар Балабанов изказа възмущението си от отношението на общината по повод питането му за извършените промени в общинска администрация, уволнените служители, заведените съдебни дела срещу Общината и дължимите обезщетения.

Той каза, че в отговорът му от Общината липсва конкретна информация по въпросите, а пък му било казано, че Общински съвет няма право да изисква такава информация.

Съветниците разглеждаха и точка, свързана с разрешаване  на изработване на Подробен устройствен план (ПУП)- изменение плана за регулация и застрояване (ПРЗ) на УПИ ІІ- за православен храм в района на пазара в Благоевград. Те приеха предложението,ако има възможност, паркингът да бъде на две нива.

Предложението за подготовка на проектното предложение „Ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Камерна опера и Народно читалище „Никола Й. Вапцаров-1866“ Благоевград“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ също бе прието на днешното заседание.
Бяха отпуснати средства за финансиране на процедури „Инвитро“ от бюджета на Община Благоевград.
Взе се решение за увеличаване на капацитета на домашен и социален патронаж и удължаване на срока по целева програма „Топъл обяд“.
Приети бяха и всички предложения от граждани за прекратяване на съсобственост, Подробни устройствени планове /ПУП/, парцеларени планове /ПП/ и изменения на ОУП.
Решения бяха взети и за откриване на процедури и провеждане на публичен търг за отдаване под наем на имоти, общинска собственост, за поставяне на преместваеми обекти, провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж за изграждане на гаражи, както и решения за предоставяне на земеделска земя от общинския поземлен фонд за възстановяване на собственост по реда на §27, ал. 2 от ПЗР към ЗИД на ЗСПЗЗ.

 

 

Свързани новини

На финален етап е изграждането в Петрич на Социален център за деца и пълнолетни лица с увреждания

vesito

Шести международен есенен фестивал „С музика и вяра в сърцето“ в Гоце Делчев

vesito

След години чакане в махала „Акациите“ в село Хърсово ще има ток

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.