Важна новина за собствениците на къщи и вили

Вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи на покривите на сгради с до 20 киловата мощност, предвиждат промени Закона за устройство на територията (ЗУТ). Редакцията беше приета на второ четене от депутатите на днешното заседание на парламента.

Така собствениците на къщи и вили могат да монтират соларни панели на покривите на имотите си избягвайки бюрократичен етап. Не беше прието предложението за 29 киловата, тъй като има опасност от свръхпроизводство на ток и връщането му към енергийната система. Това, от своя страна, може да доведе до нарушаване на енергийния баланс.

Така се стигна до приемане на предложението мощността на покривната централа да е 20 киловата или 3 пъти присъединената мощност, но не повече от 50 киловата на домакинство. Мотивите са, че с развитие на технологиите домакинствата ще имат повече нужда от консумация.

Монтирането на покривни централи на еднофамилни къщи и вили ще става само чрез уведомителен режим към главния архитект и към ЕРП-то, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.

Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков допълва, че скоро ще стартира програмата, при която домакинствата у нас ще могат да получат пари по Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждането на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление, както и за системи за затопляне на вода чрез слънчева светлина.

Размерът на безвъзмездното финансиране на инвестиции е както следва:

· Компонент 1: Закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване (БГВ) – до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв.

· Компонент 2: Закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително със системите за съхранение на електрическа енергия – до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв.

Целта на процедурата е да се увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на енергия в сектор домакинства, уточнява БНР. За целта ще се предостави финансиране за закупуването на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битова гореща вода и фотоволтаични системи.

Свързани новини

Предложение: По 50 лева ваучер за хотел или ресторант на всеки ваксиниран българин

vesito

Александър Мацурев: Жизнеопределящо за Банско е ГЕРБ да спечели

vesito

Министерството на туризма и Община Царево призовават туристите и туроператорите да не се евакуират сами

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.