Благоевград се поклони пред делото и паметта на Георги Измирлиев – Македончето

С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 148 години от гибелта на видния революционер Георги Измирлиев – Македончето.
В знак на почит пред бюст-паметника му, намиращ се на едноименния площад в областния център, глава склониха зам.-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев, зам.-областният управител Крум Аргиров, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, представители на културни институции, общественици и граждани.
Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици и дейци.
През 1976 г. в родния град на революционера, днешен Благоевград, родната му къща е превърната в къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето“
Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

Свързани новини

Любими балкански изпълнители и млади български певици плениха сърцата на хиляди меломани по време на големите концерти “Разлог е изживяване! Разлог е музика!

vesito

Не търсете работа – тя ще ви намери! Ето кои са най-перспективните специалности в ЮЗУ за 2024 г.

vesito

Реконструкция на част от терена на кооперативния пазар в Дупница

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.