Благоевград отбеляза 99 години от смъртта на революционера Тодор Александров

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 99 години от смъртта на Тодор Александров.
Глава пред бюст-паметника на революционера пред Съдебната палата склониха заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, областният управител Мария Димова, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, представители на военно формирование, политически партии, културни институции, общественици и граждани.
Преди церемонията бяха припомнени факти от живота и дейността на революционера.
Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.
Големият патриот умира на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство.

Свързани новини

Кметът на Благоевград Методи Байкушев получи плакет от Българската федерация по ММА

vesito

Змии плъзнаха в центъра на Благоевград след обилните дъждове

vesito

Представиха фотоизложба по повод 111 години свободен Гоце Делчев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.