Tърсенето на черната кутия от падналия МиГ-29 продължава и днес

Търсенето на черната кутия от падналия МиГ-29 продължава и днес край Шабла. Лошото време затрудни работата, но тази сутрин времето е хубаво, морето е спокойно, затова търсенето на черната кутия и останки от самолета продължава.

Изключително важно е да не отнеме дълго време търсенето на черната кутия, за да бъде съхранена информацията в нея. Втората ракета от самолета също все още е под водата. Екипите работят изключително внимателно, на около 70 м дълбочина.

Пред БНТ проф. Любомир Димитров, който участва в операцията на борда на „Номад“, заяви, че успехът на задачата зависи от доброто планиране и добрата техника.

„С техниката, с която разполагаме, може да се определи размерите на обектите и какъв е обектът. Дали е кораб, дали е лодка, дали е част от самолет, всичко, може да се определи това. Но за да се определи точно каква е частта, какво е нещото, трябва обезателно да се извади или най-малкото да се направи оглед или с водолази, или с други средства“, обясни проф. Любомир Димитров от Института по океанология към БАН.

Търсенето се забавя, тъй като районът е далеч от брега. Техниката обаче е прецизна, с добра резолюция, което дава възможност да се открият малки предмети на дъното.

Свързани новини

Коктейл от грип и варицела напада децата в забавачките и училищата

vesito

Световната икономика се определя на Изток

Regiona

Протести срещу „xартиената коалиция“ в София, Варна и Бургас

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.