Знаете ли кой е най-здравословният хляб?

Пълнозърнестият хляб, приготвен от пшеница или ръж, съдържа най-много витамини, каза биологът Александър Созикин. Експертът посочва, че той съдържа много въглехидрати, витамини Е и група В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин.

„Най-ценният хляб е пълнозърнестият хляб, приготвен от пшенични или ръжени зърна, които са напълно запазили обвивката си. Той обогатява човешкия организъм с въглехидрати, витамини Е и В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин”, обясни биологът. Созикин уточнява, че най-голямо количество полезни вещества съдържат пълнозърнести продукти с добавка на трици. Той съветва да се обърне внимание на хляба, съдържащ слънчогледово семе, ленено семе, сусам, трици, подправки, сушени плодове или ядки. Според него тези добавки, правят продукта здравословен и му придават оригинален вкус и мирис.

Той предупреди също, че обикновеният хляб практически не съдържа хранителни вещества и фибри. Според него такъв продукт е подходящ само за здрави млади хора с висока физическа активност. Яденето на повече от 250-300 грама такъв хляб на ден води до затлъстяване, висок холестерол и развитие на сърдечни и съдови проблеми. Фабричният хляб с дълъг срок на годност е вреден, тъй като съдържа консерванти, казва още експертът. / Скандал.бг

Свързани новини

Хороскопът на Алена: Овните се доказват като знаещи и можещи, Телците да си приготвят пари в брой

vesito

Хоро на мегдана на другата България

vesito

Хороскопът на Алена: Внезапни разходи за Везните, съобщение за приходи за Скорпионите

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.