Обнадеждаващи резултати от скрининга на гръбначни изкривявания и плоскостъпие при децата в Община Банско

На 3 октомври 2024 г., на територията на Община Банско, включително гр. Банско, гр. Добринище и с. Места, беше проведено скринингово обследване на деца от 3 до 7 клас за ранно откриване на гръбначни изкривявания, плоскостъпие и скъсени ахилеси. Това обследване е от ключова важност за здравето на децата в нашия регион. Тестовете, разработени от водещи ортопеди и кинезитерапевти в партньорство с Национална Спортна Академия „Васил Левски“, УСБАЛ по Ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ и Сколио БГ, показват обнадеждаващи резултати.
Резултатите показват, че процентът на гръбначни изкривявания сред децата в нашата община е 2%, което е по-ниско от световната статистика от около 3%. Това е значителен успех за нашия регион и потвърждение за положителните ефекти от активната ни политика в подкрепа на спорта.Често срещаните причини за гръбначни изкривявания и плоскостъпие включват лоши навици в ежедневието на децата – неправилна стойка при учене, взиране в екрани, неправилно носене на раници и липсата на физическа активност. В населените места, където има достъпна спортна среда, процентът на отклонения е по-нисък. Ние, от Община Банско, продължаваме да инвестираме в подобряването на спортните условия и възможности за децата целогодишно, защото вярваме, че активният начин на живот е ключът към тяхното здраве.Всяко обследвано дете ще получи от училищното ръководство фиш с резултати и препоръки за консултация с личен лекар, който ще даде насоки за по-нататъшни действия. В допълнение, на всеки фиш са предоставени QR кодове с безплатни примерни програми, които могат да се използват у дома.
„Община Банско продължава да полага усилия за поддържане на здравето и добрата физическа форма не само на децата, но и на всички жители. Скрининговите изследвания са част от нашата дългосрочна стратегия за насърчаване на спорта и здравословния начин на живот,“ заяви кметът Баненски.

Свързани новини

Милен Митев пуска мобилно приложение на БНР след преизбирането му за шеф на радиото

vesito

От днес в Кюстендил: Седмица на отворените врати и безплатни прегледи за туберкулоза

vesito

Статистиката в Благоевград: Жените живеят със 7 години повече от мъжете

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.