Дългоочаквано: Обявиха поръчката за ремонт на водопровода в село Самораново

Община Дупница обяви една от най-дългоочакваните обществени поръчки, а именно за цялостната реконструкция на проблемната водопроводна мрежа в село Самораново.
Поредната стъпка към разрешаването на проблемите на дупнишкото село идва около месец след като официално беше осигурено и финансиране от страна на държавата. В края на месец август кметът Първан Дангов подписа договор в МРРБ, като до края на настоящата година общината ще получи 3,2 милиона лева, а останалите средства ще бъдат усвоени до края на 2026 година.
Посочената прогнозна стойност от 8 382 523 лв. с ДДС представлява максималният финансов ресурс, с който кметството разполага като възложител за цялостен ремонт на ВиК мрежата. Максималният срок е не повече от 300 календарни дни Към всеки имот се предвижда изграждане на ново сградно водопроводно отклонение. Именно това бе и едно от основните искания на жителите на Самораново, които проведоха няколко протеста заради проблемите с водоподаването. Припомняме, че те направиха демонстрация преди сесия на Общинския съвет в Дупница на 8 август, когато нахлуха в заседателната зала на общинската администрация и поискаха гаранции, че исканията им ще бъдат удовлетворени. На 1 септември пък саморанци блокираха за около час и половина гл. път Е-79 край паметника „Дупнишките барикади“.
„До края на годината трябва да усвоим до 3 200 000 лева. Това е задачата ни, тъй като такива са разписаните срокове в календарния план за строителството. След като мине обществената поръчка и бъде избран изпълнител, ще можем да започнем и със същинската работа. Останалите средства по проекта ще бъдат финансирани до 31 декември 2026 година. Това го пише в споразумението, което подписах в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Така че до тази дата Самораново ще има изцяло ремонтирана вътрешна водопроводна мрежа. Знаете, че жителите на селото на няколко пъти изразяваха своето недоволство, че там водопреносната мрежа не е ремонтирана от десетилетия. Вече съм споделял, че според мен някои определени политически сили се опитаха да трупат дивиденти от проблемите на хората. Въпреки това беше наистина наложително да се започне мащабен ремонт там и се радвам, че вървим по този път. Надявам се, че след като всичко бъде подменено, те ще останат доволни и повече няма да имат проблеми с водата“, заяви пред репортер на „Струма“ кметът Първан Дангов.

Свързани новини

Добринище с две ремонтирани улици – „Митко Палаузов“ и „Софроний Врачански“

vesito

Магията на театъра завладя Благоевград в първия ден на детския театрален фестивал „Талантино“

vesito

Похвално! Николай Вакареев, Петър Мицин и Венцислав Айдарски са почетни граждани на град Сандански

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.