„Празник на плодородието“ 2024: Кюстендил празнува щедростта и изобилието на природата си

Този уикенд Кюстендил е по-пъстър и по-изобилен от всякога, защото „Овощната градина на България“ отбелязва Празник на плодородието,. Официалното начало на празника бе дадено от кмета на Община Кюстендил и домакин на събитието инж. Огнян Атанасов, който приветства жителите и гостите на града:
„Добре дошли в Кюстендил – град с хилядолетна история, град на изобилието, град на плодородието. Когато е давал, Господ е дал най-много на нашия град. Плодородието в Кюстендил има много измерения: благата, които ражда плодородната кюстендилска земя с техните невероятни вкусове, талантливите художници и сръчните читалищни дейци и най-вече най-големият ни дар – децата на Кюстендил“, каза инж. Атанасов.
Официални гости на Празника на плодородието бяха Председателят на 50–ото Народно събрание Рая Назарян, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, ръководителят на Съвместния секретариат по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег България – Северна Македония Тони Якимовски, директорът на Институт по земеделие Кюстендил д-р Илиана Кришкова, кметът на Крива паланка Сашко Митковски, народни представители, общински съветници и др.
Председателят на Народното събрание Рая Назарян поздрави ръководството на Община Кюстендил и Института по земеделие, които поддържат традицията за провеждането на Празника на плодородието, развиват я и така предават на поколенията най-важните послания – любов към трудолюбието и отговорността към здравето.
„Днес празнуваме щедростта на природата и трудолюбието на всички стопани, защото без тяхната неуморна и упорита работа няма да можем да се радваме на#изобилието, представено ни на изложбените щандове“, каза още председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян.
Богатството на плодородната кюстендилска земя представи Институтът по земеделие в Кюстендил, който показа 95 сорта ябълки и 15 сорта круши, които се отглеждат в региона. Тази година Институтът по земеделие отбелязва 95 години от създаването си.
В традиционно художествено изложение, представящо изобилието на кюстендилския край, тази година участие взеха над 30 неправителствени организации от региона.
Богата празнична програма, подготвена и осъществена от Община Кюстендил, изпълни целия съботния ден. Специален кулинарен гост на днешния празник бе шеф готвач Дико Томчев, който нагости кюстендилци и гости на града със „Супа от кюстендилски круши по италианска рецепта“ и демонстрира приготвяне на пилешко със сос „Манджа с грозде“. Рамо до рамо с Шеф готвача готвиха учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Н. Й. Вапцаров“, гр. Кюстендил.
Денят бе изпълнен с анимация и тематични игри с плодове и зеленчуци, в които се включиха малки и големи. Освен много забавление, те получиха и тематични награди, осигурени от Община Кюстендил и спонсорите на събитието.
Chill зоната в парка пред ХГ “Владимир Димитров Майстора” отново се превърна в любимо кътче за релакс, където жителите и гостите на града се насладиха на спокойствието и красотата на есента. Тематичното аранжиране пренесе всички ни в свят, вдъхновен от изобилието на природата и ни позволи да се потопим в свят на уют, където да си отдъхнем от ежедневието, докато отпиваме вкусни био сокове, създадени от плодовете на богатия кюстендилски регион и осигурени от спонсорите на събитието.
Организатор на събитието: Община Кюстендил със съдействието на Институт по земеделие Кюстендил.
Празник на плодородието се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, както и с подкрепата на спонсорите на събитието и фирмите, подсигурили вкусни кюстендилски продукти за празника:
„Маршал“ 91 – с търговска марка „Багра“;
100 % БИО – с търговска марка „Фрумбая“;
„Струма Фрут“ ЕООД;
„Серена“ ЕООД;
„Балкан фруит“ ЕООД;
Фабрика „Ден и Нощ“ – с търговска марка „Боровец“
Може да бъде изображение с 2 души, дирндъл и ябълка
Може да бъде изображение с 2 души
Може да бъде изображение с 2 души и дирндъл
Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 2 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души и тълпа
Може да бъде изображение с 10 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 7 души, костюм и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души, високоговорител и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 2 души, високоговорител и текстово съобщение

Свързани новини

Вълшебен Мелник събира гости от цяла България на „Златен грозд“

vesito

Стотици гости и жители на Радомир присъстваха на конни надбягвания по случай Тодоровден

vesito

Благоевградска област е рекордьор по отнети автомобили на пияни и дрогирани шофьори

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.