All inclusive от хазната: Общинари и кметове на семинар в Коста Дорада – храна и алкохол на корем

 

Коста Дорада в Испания

 

След като служители от Община Гълъбово повишиха управленския си капацитет на о. Тасос в началото на лятото, в края на август е била организирана и втора подобна „командировка“, но този път до курорта Коста Дорада в Испания, пише „За истината“. До там са пътували 35 човека, сред които кметове на районни кметства и общински съветници.

Пътуването до Иберийския полуостров е било с продължителност 8 дни и е било за сметка на общинския бюджет на Гълъбово. То е било организирано от едноличния търговец „Интертравел Мариана Димитрова“, избрана след участие в тръжна процедура, установи проверка на „За истината“. Стойността на възложената обществена поръчка е била близо 67.2 хил. лв. с ДДС. Според официалната информация от община Гълъбово става дума за 8-дневен „обучителен семинар с лектор от България“ на тема: „Запознаване с опита в местното самоуправление в страни от Европейския съюз. Стопански политики и проблеми във връзка с местното и европейското законодателство“. Защо подобно обучение с лектор от България е трябвало да се състои в Испания обаче, не става ясно.

Срещу тази сума за обучаващите се съветници в Коста Дорада са били осигурени осем нощувки в хотел с минимална категоризация – „4 звезди”. Изхранването на пътуващите в същия хотел е следвало да е на база „all inclusive” („всичко включено”) – закуска, обяд и вечеря, както и безалкохолни и алкохолни напитки за времето на целия престой. Освен това хотелът е трябвало да осигурява възможност за единично настаняване и да се намира на пешеходно разстояние (до 15-20 минути нормално пешеходно придвижване) до най-близкото населено място или до „удобен градски транспорт“.

Същите условия са били изпълнени и при пътуването през юли т.г. на 120 общински чиновници в Гърция. Целта на пътуването също е идентична с тази на командировката до Коста Дорада: „подобряване компетентността, уменията и експертизата на служителите и кметовете на селата“, е записано в поръчката. В предмета на обществената поръчка за организиране на пътуването на о. Тасос на стойност 110 хил. лв. с ДДС са включени „дейности по организация и логистично обезпечаване на едно пътуване на служители от общинска администрация – Гълъбово, които ще участват на обучителен семинар, проведен на остров Тасос, Република Гърция“. Пътуването е било с продължителност от 4  дни и в него са участвали „до 120 човека“.

Обявената цел на пътуването до о. Тасос е била да се подобрят компетентността, уменията и експертизата на служители в общинската администрация към Община Гълъбово. А реализацията на проекта е трябвало да способства „за утвърждаване на добрите практики на общинско ниво, като и да даде пример и на други общини в региона, а и на територията на цялата страна, за насърчаване развитието и следдипломната квалификация на служителите им“. За постигането на тази амбициозна цел за изпълнител на обществената поръчка за организиране на пътуването е бил избран ЕТ „Интертравел – Мариана Димитрова“. Той е участвал в процедурата за възлагане заедно с още три еднолични дружество – „Ди Ем Ай дивелопмънт“, „Калисто турс“ и „Торре травел“. ЕТ „Интертравел – Мариана Димитрова“ обаче е била избрана, след като е предложила най-високата цена за организиране на пътуването. (Цените на останалите участници в търга, както и всички поздорности за обществената поръчка можете да видите – тук).

Избраният изпълнител е следвало да осигури автобусни билети за пътуване на „до 120 пътници и за багаж до 20  кг на човек по маршрут Гълъбово –Тасос – Гълъбово. Любопитна част от изискванията за организиране на пътуването е хотелското настаняване. Изпълнителят е трябва да осигури три нощувки на о. Тасос на до 120 души в хотел с минимална категоризация – „4 звезди”. Изхранването на пътуващите в в същия хотел е следвало да е на база „all inclusive” („всичко включено”) – закуска, обяд и вечеря, както и безалкохолни и алкохолни напитки за времето на целия престой. Освен това хотелът е трябвало да осигурява възможност за единично настаняване в 52 двойни стаи, 11 единични и 5 стаи „лукс”.

Хотелът е трябвало да се намира на пешеходно разстояние (до 15-20 минути нормално пешеходно придвижване) до най-близкото населено място или до „удобен градски транспорт“. В друго условие за изпълнение на обществената поръчка е посочено, че всеки от участниците в пътуването трябва да получи персонален информационен пакет, който освен всичко друго трябва да съдържа и данни за това, колко точно пари от общинския бюджет са похарчени за него. Избраният изпълнител е следвало „да гарантира конфиденциалност (включително защита на личните данни) на извършваните пътувания (пътници, дати, маршрути, превозвачи и др.) и да не разкрива такава информация пред трети лица“. През миналата година при друго пътуване на 18 служители до Германия те са били запознати с „работата на завод за изгаряне на отпадъци, какъвто ще бъде изграден в общината“, гласи друга информация в сайта на община Гълъбово.

Свързани новини

Кметът на Дупница Първан Дангов откри традиционния кръг от Световната купа по авиомоделизъм – F5J Купа България 2024

vesito

Огромни камъни се свлякоха на път Е79 пред автомобил (СНИМКИ)

vesito

Времето днес, прогноза за петък, 31 май

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.