В разложкото село Бачево празнуваха културата, образованието и спортът

„Бачево празнува“ 2024 бе празник, изпълнен с красотата на всичко Бачевско.
„Бачево празнува“ отведе гостите си на стадиона в селото – на пространство, обагрено с редица различни и специфични дейности – спортни дейности и състезания, дейности по приготвяне на автентична домашна бачевска храна, хубава музика, фолклорни танци, песни, носии, традиции, говорещи за Бачево и региона.
Още от ранни зори „Бачево празнува“ започна с Детски футболен турнир; Състезание по планинско колоездене; Състезание по планинско бягане; Турнир по канадска борба.
А наградите на победителите в спортните състезания и турнири, връчиха специалниите гости на „Бачево празнува“ 2024 – златното момче от Олимпийските игри в Париж през тази година – Карлос Насар, повелителката на планинското колоездене – с безброй републикански и три балкански титли –Йоана Вълканова от Разлог и Герорги Цветков – национален, балкански, европейски и световен шампион по канадска борба, който в момента е тренъор на шампиони по канадска борба от Бачево.
Част от празника бе приготвянето и дегустацията на вкусна домашна храна по автентични рецепти.
А хубавата музика, фолклорните танци, песните и пъстротата на традиционните за региона носии, както и представянето на техники за изработка на елементи от облеклото на българите, бяха неизменна част от програмата на „Бачево празнува“ 2024.
Детска паневритмия за първи път се състоя в Бачево.
По повод празника „Бачево празнува“ 2024, децата от 5 до 10 годни се докоснаха до изкуството на паневритмията, която съчетава в себе си музиката, движението, мисълта и словото в хармонично цяло. Така, под съпровода на цигулка и напътствията на Ефросина Ангелова, децата се запознаха с то ва колко са важни думите.
За любителите на фолклорното изкуство, организаторите бяха предвидили и среща- беседа с д-р Анелия Овнарска-Милушева, която е и автор на книгата „Думам ти, щерко“.
„Бачево празнува“ 2024 срещна славното минало с родолюбците.
От Национално Хайдушко Движение, развиващи дейност, насочена към съхраняването на родовата памет, дадоха възможност на всеки от посетителите да се докосне до автентичните хайдушки оръжиия, да види тяхното облекло, да зададе въпросите, които го вълнуват.
За да имаме светло бъдеще, трябва да знаем славното минало!
Празничният ден ще бе украсен и с фолклорна програма, с участието на състави от региона и цялата страна. А празничният кнцерт бе толкова шарен и богат, че организаторите го бяха раздерлили на две части.
Томболата с благотворителна кауза, посветена на Джерджева склала, осмисли начинанието.
Част от празничната програма бе премиерата на спектакъла „До Заник“, който обедини в едно музика, песен и танц, фолклор, митология и един философски прочит на битието.
„Публиката не е обикновен зрител, тя съпреживява случващото се на сцената“ разказаха организаторите.
Спектактакълът „До Заник“ влкючи изпълненията на Ива Накова, Мария Паскалска, ЖФПГ „Детелини“, МФПГ “Русалии“, ДТС „Самодивче“ и ТС „Рилска самодива“ – все богатства на Народно читалище „Самообразование 1928“, село Бачево. Всички те, с уникалните си изпълнения, омагъосаха зрителите и ги накараха а преживеят спектакъла.
За жителите, гостите и приятелите на село Бачево и на празника „Бачево празнува“ 2024, имаше своеобразна хоротека.
Изпълнителите Никола Тодоров и Карамфил Божиков пяха и все още пеят – до полунощ.
Събитието бе организирано от Община Разлог, Кметство – село Бачево, Народно читалище „Самообразование 1928“, село Бачево. В организацията участват и много доброволци.
Може да бъде изображение с 9 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 8 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 7 души, кларинет, дирндъл, акордеон, цигулка и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 16 души и тълпа

Свързани новини

Обновяват места за отдих в парк “Хисарлъка” в Кюстендил

vesito

За първи път: Концерт на джаз формация VERTIGONG в Гоце Делчев

vesito

Благоевградското село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод и подменена водопроводна мрежа, които бяха на половин век

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.