Глава на статуя е открита в Големия канал на Хераклея Синтика, дали е на втората открита статуята?

Мраморна глава, част от статуя,  излезе току-що при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика, съобщиха от екипа на проф. Валигански. Археолозите от екипа на проф. Вагалински все още работят за цялостното разкриване на мраморния артефакт, така че не може веднага да се каже дали това е главата на втората статуя. Ако се окаже така, тепърва ще се мисли и защо е била заровена в другия край на канала, вместо да бъде сложена до торса на скулптурата.

Липсва и дясната китка на новооткритата статуя без глава от Хераклея Синтика. Според ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински шансът главата, която се е отчупила при земетресението, да е някъде наблизо, е много малък. Но така или иначе утре разкопките в Големия канал продължават – не само в търсене на други находки, а и защото трябва да се разчиства насипът, който акумулира влага и ерозира стените. Въпросният насип се състои от рушевините, натрупани от оцелелите хераклейци върху статуите след мощните трусове в края на IV век сл. Хр., и от глината, довлечена с приливната речна вълна по-късно.
Очаква се до края на следващата седмица и тази статуя да бъде разкрита докрай, внимателно опакована и пренесена в музея в Петрич.

Също днес започна разкриването на сграда с подова мозайка. „За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под – коментира ръководителят на екипа проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН). – Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм; наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата.“

Свързани новини

Николай Шушков: Благоевград заслужава кмет, за когото градът е мисия

vesito

Грейнаха светлините и Коледната елха в Благоевград

vesito

Започва кампанията по събиране на местни данъци и такси за 2024 г. в община Дупница

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.