Благоевградската общественост отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България

Тържествената церемония на площад „Георги Измирлиев -Македончето“ започна с химна на Р България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.
В знак на почит цветя пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България положиха кметът на Благоевград Методи Байкушев, зам.-областният управител Христо Ангелов, представители на Общински съвет, на 3-то бригадно командване, на духовенството, на културни институции, на адвокатската колегия, учебни заведения, политически партии, общественици и граждани. Бяха припомнени и исторически факти за делото на предците ни.
Официалното честване на празника продължи с историческа възстановка „Зов за свобода“, посветена на Горноджумайското въстание от 1902 г.
Представители на регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ от цялата страна и доброволци, облечени в автентични костюми, пресъздадоха исторически прочит на бойните действия от есента на 1902 г., когато българите от Пиринска Македония заявиха пред целия свят, че повече няма да търпят чуждия гнет.
Стотици благоевградчани имаха възможност да чуят гърмежите на пушките и да усетят атмосферата и несломимия дух на въстаниците, загинали в името на Свободата.
„Нека не забравяме, че стъпваме по кръвта на нашите предци, които отдадоха живота си, за да бъдем свободни и независими. Имаме прекрасна страна, „земен рай“ пеем в химна, наша е отговорността да я пазим и да възпитаваме децата си да бъдат свободни, знаещи и можещи. Да живее България“, каза в приветствието си кметът Методи Байкушев.
Организатори на „Зов за свобода“ са НД „Традиция“ РК „Георги Измирлиев Македончето – Благоевград“ с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей – Благоевград.
Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на българския княз Фердинанд. Това става 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.
Може да бъде изображение с 10 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 9 души и кларинет
Може да бъде изображение с 9 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 12 души
Може да бъде изображение с 3 души и тълпа
Може да бъде изображение с 14 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 6 души
Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 6 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 17 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 9 души
Може да бъде изображение с 3 души, Стената на плача и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души
Може да бъде изображение с 10 души и храм
Може да бъде изображение с 6 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 2 души и танцуващи хора
Може да бъде изображение с 8 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 2 души
Може да бъде изображение с 7 души
Може да бъде изображение с 8 души
Може да бъде изображение с един или повече хора и тълпа
Може да бъде изображение с 10 души
Може да бъде изображение с 12 души, танцуващи хора и тълпа
Може да бъде изображение с 6 души

Свързани новини

Кметът Методи Байкушев: Община Благоевград е в сериозна ликвидна криза

vesito

Собственици на аптеки ще внесат предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

vesito

Фолклорен концерт „Празнична прегръдка“ в Банско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.