Военен самолет катастрофира в Граф Игнатиево, отменят авиошоуто, не е ясна съдбата на пилотите

Служебният военен министър Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база-Граф Игнатиево заради катастрофа с военен самолет L-39 ZA, отбелязват от МО.  Инцидентът се е случил при подготовката на утрешните демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО. При инцидента не се е задействал катапултът, респективно парашутите не са се отворили, научи БНТ от свои източници.

Машината е била пилотирана от двама летци. В момента се провежда разследване. Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента, поясняват още от ведомството. Военна полиция поема разследването за инцидента с военен самолет L-39ZA. Това съобщи за bTV медийният съветник на министъра на отбраната Евелина Бранимирова.

„На този етап не можем да потвърдим нито за пострадали, нито за смъртни случаи. Изчакваме разследващите органи да кажат какво се случва. На място са компетентните органи от Военна полиция“, посочи Бранимирова. По думите ѝ министърът на отбраната Атанас Запрянов пътува към мястото, но все още не е пристигнал. Това не е първия инцидент с военен самолет. През юни 2021 г. самолет Миг-29 се разби в Черно море, а пилотът загина. През септември 2022 г. военен самолет Су-25 също се разби край авиобазата „Безмер“. Пилотът тогава успя да катапултира. Падането на самолета е станало часове след като президентът Румен Радев направи демонстрационен полет с американски F-16.

Катастрофа с военнотранспортен самолет L-39 ZA в България. Инцидентът е станал

Свързани новини

Безплатни прегледи в Сандански

vesito

Времето днес, прогноза за понеделник, 22 април

vesito

Спортният интернат в Сандански приюти евакуирани от пожара над Струмяни

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.