Борбата с пожара в Рила над Дупница продължава вече седмица

Снимка: Анелия Борисова
От снощи на терен работи верижна техника

Вече близо седмица пожарникарите се борят с обширния пожар в Рила, разположен над Дупница. Заради разрастващия се огън през последните дни, в гасенето се включи и военен хеликоптер. Засегнати са над 60 декара горски територии, като борбата с огъня продължава и днес. От снощи на терен работи верижна техника за прочистване на временни горски пътища, които да позволят на огнеборците да прокарат техника и да достигнат до фронта на пожара. „Днес продължаваме с наземни екипи, които ще гасят предимно в иглолистната гора, като хеликоптерът също ще бъде включен“, обясни комисар Светослав Георгиев, началник на оперативния щаб и директор на РСПБЗН – Кюстендил, пред БНТ.

Огънят се разпространява само на територията на Национален парк „Рила“, като ежедневните усилия са насочени към локализиране и удържане на пожара. „Работим на терен с мотики и копачи. Вчера успявахме да го удържим до 15.30 часа, но силен вятър разпали огъня и той обхвана върховете на дърветата. Наложи се да реагираме бързо, но успяхме да овладеем ситуацията. Пожарът продължава да се разраства във всички посоки и вчера премина билото и навлезе в гората,“ сподели директорът на парка Красимир Андонов. Днес в гасенето на пожара ще участват екипи от три горски стопанства, заяви инж. Атанас Диманков, директор на ДГС-Дупница. „Единият от екипите ще бъде пред булдозера, който ще разчиства стари горски пътеки, за да се атакува пожарът от две страни и да се качи необходимата техника,“ обясни Диманков.

Усилия и предизвикателства в борбата с огъня

Пожарът представлява значителна заплаха за Национален парк „Рила“, който е дом на разнообразни растителни и животински видове. Въпреки че огънят се разпространява в труднодостъпни райони, екипите работят денонощно, за да ограничат щетите и да предотвратят по-нататъшно разпространение. Спасителните екипи използват разнообразни методи за гасене на пожара, включително механично разчистване на пътеки, използване на тежка техника и въздушна подкрепа с хеликоптери. Въпреки трудностите, причинени от неравния терен и силните ветрове, екипите остават решени да овладеят огъня и да минимизират щетите върху околната среда.

Призиви за сътрудничество и подкрепа

Местните власти призовават гражданите да проявяват отговорност и да избягват дейности, които могат да доведат до допълнителни пожари, особено в сухия летен период. Пожарникарите и доброволците продължават да се борят с пламъците, като се надяват на подкрепа от всички, за да предпазят Рила и околните райони от по-големи разрушения.

Свързани новини

В Благоевград почетоха паметта на Джовани Фалконе

vesito

Времето днес, прогноза за вторник, 3 септември

vesito

Информационен бюлетин на ОДМВР за област Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.