Проф. Румяна Коларова: Оттук нататък президентът започва да плаща политическа цена

„Президентът има правомощието да наложи вето – това е един вид вето на предложението на номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Използването на вето е редно тогава, когато човекът, който го използва, има пред себе си вариант за изход от ситуацията, а не я блокира. Ние в момента явно сме в един вид политическа криза и от нея трябва да бъде намерен изход“. Това коментира пред БНР политолога проф. Румяна Коларова. 

 

Проф. Румяна Коларова

„Изходът, който предлага Горица Грънчарова-Кожарева, явно е неприемлив за президента. Ветото, което президентът наложи, е свързано и с факта, че номинираната за министър-председател държи на състава, който е предложила“, добави тя.  Проф. Коларова не е сигурна, че президентът е наясно какъв изход иска: „Това, което публично оповести, не е никакъв изход. Това, реално погледнато, е желание парламентът да формира мнозинство, за което е ясно, че НС няма възможност. Това по скоро е декларирана възможност, която е малко вероятна“.

Според нея Кожарева и Радев са обсъдили въпроса непублично, но тя е отказала да промени състава на кабинета: „Мисля, че това, което видяхме, е повторение на разговор, който те вече са провели“. Имаме сблъсък, при който президентът се позиционира при ПП, изказа мнението си Румяна Коларова. Тя предполага, че останалите министри в проектокабинета са консултирани с президента: „Убедена съм, че Горица Грънчарова-Кожарева е направила отстъпки пред президента, но явно това е номинация, на която тя държи“. Според нея сега въпросът е какъв е профилът на служебния кабинет. Политологът посочи, че оттук нататък имаме два варианта. Първият е номинация за нов министър-председател.

По думите ѝ това ще забави процеса, но едва ли ще даде изход от ситуацията. Другата опция е да продължи да действа служебният кабинет на Димитър Главчев и да бъдат насрочени избори.  „Оттук нататък президентът започва да плаща политическа цена“, категорична бе проф. Коларова и обясни, че Радев е направил политически ход. Според нея няма основания да се говори за нарушение на Конституцията. За този акт той има своите правомощия, обясни тя. По думите ѝ Радев сериозно трябва да помисли за следващия си ход: „Той не може да вменява на сегашния парламент избора на омбудсман и зам.-омбудсман. Ясно е, че няма политическа воля за подобно нещо“.

Свързани новини

Сериозни промени за шофьорите, нова скорост по магистралите

vesito

Пролетните бури ще продължат до края на май

vesito

Кметът Байкушев откри сезона на Ски парк „Картала“ край Благоевград навръх рождения си ден

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.