След падане от Вихрен и месец в кома: Военен от САЩ се върна с дарение за българските си спасители от Банско

Морски капитан от САЩ се завърна в България година по-късно, за да се срещне със спасителите си от Планинската спасителна служба и да им благодари, че са се преборили за живота му. През ноември 2023 г. Джеймс Барлоу, капитан III ранг от Военноморските сили на САЩ, изкачва връх Вихрен, където губи равновесие и пада от 220 метра височина, със скорост 60 км/ч., при което получава животозастрашаващи наранявания, разказват от посолството на САЩ у нас, пише Дир.БГ. Той щеше да загине на Вихрен, ако не бяха героичните усилия на Планинска спасителна служба (ПСС) в град Банско и град Разлог, РПУ Банско и Военномедицинска академия – ВМА в София, посочват от дипломатическата мисия.

Екипът на планинските спасители се изкачва в снежна буря, за да намери и изнесе Джеймс от планината на носилка. Екипът от спешното отделение във ВМА извършва множество животоспасяващи операции в продължение на няколко дни и следи състоянието му денонощно в продължение на седмица. Месец по-късно Джеймс излиза от кома в болница в САЩ. Минават месеци преди той да се възстанови напълно от нараняванията си и преди да може да се завърне на работа в Съвместното съюзно командване на НАТО в Брунсум в Нидерландия. Тази седмица той доведе жена си и синовете си в България, за да благодари и да почете хората, които спасиха живота му – от ПСС и от ВМА, съобщават от посолството. Джеймс се връща отново в Банско, където той и семейството му дариха 12 000 лв. на Планинската спасителна служба. Сумата ще бъде използвана за бъдещо обучение на екипа.

Свързани новини

Скандал! Съветник от БСП заплашвал комшийка, тя пусна жалба до Общински съвет

vesito

Времето днес ще е слънчево и топло, с максимални температури до 35°

vesito

Община Струмяни и кметство Микрево канят на курбан за здраве на празника на църквата „Св. Атанасий“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.