Жълт код за значителни валежи е в сила за 10 области на страната

Жълт код за значителни валежи е в сила за 10 области на страната, съобщава НИМХ. Кодът е в сила за: област Бургас, област Варна, част от област Велико Търново, областите Добрич, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище и Шумен. Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще са интензивни, валежите – значителни по количество, след обяд ще спират. Ще духа умерен, временно силен североизточен вятър. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 28° и 33°, в София – около 29°.

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. До около обяд явленията ще са интензивни. Има условия за градушки. Ще духа умерен, временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-28°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините в западната половина на страната ще бъде слънчево с купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Над планините в източната половина ще се развива и купесто-дъждовна облачност и на места, главно до обяд, ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър със северна компонента. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 25°, на 2000 метра – около 17°. Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще е малко по-ниско от средното за месеца. През следващите дни времето ще бъде слънчево. Вятърът ще отслабне, а температурите ще се повишават и в петък максималните ще бъдат между 33° и 38°. В събота над Западна България, а в неделя и на изток ще се заоблачи и на места там ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици.

Свързани новини

Еврохолд поиска връщане на лиценза на Евроинс Румъния с цел предотвратяване на щети за румънската икономика за 1 млрд. евро и осигуряване на подкрепа за развитие от акционерите

vesito

Без крака, еднорък и без око: мазъкът на „Хамас“, който окървави Израел

vesito

Кметът Красимир Герчев: Фестивално лято 2024 превърна община Разлог в притегателен културен център

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.