С богата празнична програма, село Долно Драглище отбеляза своя празник

„Празникът на моето село“ в Долно Драглище по традиция е посветен на годишнината от Илинденско – Преображенското въстание от 1903 година, – „венецът на българското националноосвободително движение“.
Тази година се навършват 121 години от най-голямото въстание по брой въстаници и територии, които обхваща. В него взимат участие и дават живота си за село Долно Драглище 29 въстаници.
В знак на признателност, потомците на тези храбри въстаници, преклониха глава в минута мълчание и поднесоха венци и цветя пред паметника на „Април 1876“ на Георги Чолаков. Всички присъстващи – гости и жители на село Долно Драглище отдадоха почит на загиналите герои, дали живота си за освобождението на България. След потушаване на въстанието бежанци от селото и региона са потърсили втори живот в град Златица. Това е и причината за добрите връзки на община Златица със село Долно Драглище. Начало на празничната програма дадоха женска фолклорна група и танцови състав „Шарена китка“ към Народно читалище „Георги Тончев – 1927“, с. Долно Драглище, с ръководители Венцислав Костадинов и Илия Пукнев. С уникалните си изпълнения, специално подготвени, самодейците създадоха добро настроение у присъстващите, което предвеща един истински, вълнуващ и неповторим празник.
Гост – изпълнителите – Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“ и Александра Бучкова, също допринесоха за доброто настроение на жителите и гостите на селото, а хорото, което се изви по време на изпълненията им, „украси“ още повече площада. Десетките присъстващи, се насладиха на хитовите песни на познатия на всички поколения дует „Южен вятър“ и сръбския певец Неша Маркович. С репертоара си, изпълнителите подканиха всички дошли на празника да се хванат на голямо пъстро и кръшно хоро. Събитието се организира от Кметство село Долно Драглище, Община Разлог и НЧ „Георги Тончев 1927“ към селото. Сред специалните гости на „Празника на моето село“ бе ръководството на Община Разлог – кметът – Инж. Красимир Герчев и зам.-кметовете –Христо Зайков, Гергана Костова и Славчо Фарфаров. Инж. Красимир Герчев поздрави Долно Драглище, кмета на селото – Цветан Рабаджиев, жителите и гостите, послучай празника.
На събитието, по традиция присъстваха делегати от град Златица, заедно с Любомир Цветков- кмет на Община Златица, Младен Медаров – председател на общински съвет, ръководството на читалище ”Христо Смирненски-1889”, Златица, както и приятели от града. Присъстваха и кметовете по населени места в Община Разлог и други скъпи за Долно Драглище гости. Празникът продължи до полунощ.
Може да бъде изображение с 7 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 13 души и тромпет
Може да бъде изображение с текстово съобщение
Може да бъде изображение с 7 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 11 души и коледна елха
Може да бъде изображение с 2 души и огън

Свързани новини

С богата програма община Струмяни отбелязва своя празник днес

vesito

Александър Мацурев отчете постигнатите резултати и заяви: Това е истински пример за добре свършена работа!

vesito

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР–Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.