Община Кюстендил-домакин на лятната учебна практика

За първа година Община Кюстендил беше домакин на лятната учебна практика на студенти по архитектура с направление“ Опазване на архитектурното наследство“ Фондация “На открито”, в партньорство с Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – град София и с подкрепата на Община Кюстендил, проведе работилница на открито в парк “Хисарлъка” със студенти от първи курс в специалност “Архитектура”. Работилницата бе част от лятната учебна практика в дисциплината “Основи на архитектурното проектиране” към катедра “История и теория на архитектурата”. Кметът на Община Кюстендил, инж. Огнян Атанасов посрещна и приветства с добре дошли студентите. Инж. Атанасов разказа за историята на града и неговото богато културно- историческо наследство. Заедно с главният архитект на Община Кюстендил, Теодор Илиев запознаха студентите с историята на крепост “Хисарлъка” и се разходиха по Пътеката на здравето. Пленени от красотата на Хисарлъка, студентите ще изготвят идейни проекти за възстановяване на елементи от парковата среда- пейки, беседки, нови спортни съоръжения , както и ново място за отдих в началото на стария път от Бохемия за зоокъта. Студентите си тръгнаха от Кюстендил с отговорната задача да анализират местата, да споделят своите впечатления и да генерират първоначални идеи за облагородяване. Стъпвайки върху тази основа, през настоящата седмица те ще разработят в ателиетата на УАСГ идейни проекти за тяхното възстановяване и обновяване.
Студентите си тръгнаха от Кюстендил най- вече влюбенив неговите съкровища. Фондация “На открито” предвижда студентските проекти да бъдат представени в съботния ден на фестивала Хисарлъка Expеrience – 13 юли 2024. Гостите на фестивала ще имат възможността да споделят впечатления от видяното и да зададат въпроси.

Свързани новини

БПГ „Ичко Бойчев“ отпразнува 10-годишния си юбилей

vesito

Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев посрещна европейската шампионка по волейбол с разложки корени-Вяра Парапунова

vesito

Малки лазарки радват община Струмяни

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.