Пострадалите от градушките в община Гърмен ще бъдат подпомогнати в най-кратък срок

Служебният министър на земеделието Георги Тахов направи оглед на щетите нанесени от градушките в община Гърмен, които унищожиха над 2,500 хиляди декара земеделска продукция по първоначални данни. Хората ще бъдат подпомогнати от държавата в най-кратки срокове, след като комисия от областната дирекция по земеделието в Благоевград опише нанесените щети, увери министър Тахов, след като обходи районите на селата Дебрен и Рибново, където пораженията са най-сериозни. Собствениците на засегната от градушките продукция биха могли да получат до 80% обезщетение при констатирани загуби от 100%. Ако производителите обаче нямат направени застраховки на насажденията си, обезщетението се редуцира до към 50%. „Сроковете са регламентирани чисто законодателно, ще бъдат спазени тези срокове даже ще се опитаме да ги ускорим, а в момента да ви кажа цифра за срокове не мога да се ангажирам“, заяви министър Тахов. „Все пак това е не лек процес, тук трябва служители да обиколят доста големи по размер пропаднали площи, по последни справки в министерството говорим за 2,500 декара по различен вид култури“, добави още земеделският министър, цитиран от БНТ.

Свързани новини

Кметът Байкушев свика извънредно заседание на членовете на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Благоевград

vesito

Представяне на книгата „ГЛИНА“ на Виктория Бешлийска в село Микрево

vesito

Общински съвет Банско единодушно прие бюджета на общината за 2024 година

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.