Първан Дангов от Брюксел: Дискутира се енергийната сигурност – основа за развитие на европейската индустрия и ролята на България

Конференция на тема „Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България“ се проведе от 10 часа в Европейския парламент в Брюксел. Тя е организирана от евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, съобщи кметът на Дупница Първан Дангов, който е сред ключови представители на най-големите индустриални, енергийни и браншови организации от България и Европа. За това информираха от Пресцентъра на Община Дупница. На събитието присъстват и дипломати, членове на Европейския парламент, синдикалисти, представители на академичните среди, на неправителствения сектор и експерти от Европейската комисия. Форумът бе открит от Цветелина Пенковa, еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони и министъра на енергетиката на Белгия Тине Ван дер Стратен. Ще бъде обсъдена ключовата роля на България при изработването на европейски енергийни индустриални политики и прилагането им в реалната икономика. Ще има дискусии за развитието на ядрената енергетика като основна базова мощност за ЕС, както и ролята на възобновяемите енергийни източници и необходимостта от подобряване на свързаността на електроенергийните мрежи в Европейския съюз. Сред акцентите на конференцията ще бъде и планът за реиндустриализация на ЕС, ключовото значение на стратегически суровини в България и съюза, обезпечаването и подготовката на качествени кадри.
В конференцията участват над 30 представители на българската енергетика и промишленост,
над 50 ще са представителите от Европейската комисия, големите европейски компании, браншовите асоциации, посолствата на останалите европейски държави. Акредитираните български и международни медии за събитието са над 30. В рамките на форума ще има и съпътстваща дискусия с американския режисьор Оливър Стоун, на която той ще представи своя нов документален филм „Nuclear now“. Той представя ползите от ядрената енергетика и разбива стигмата, че това е остаряла и опасна технология, се допълва още в съобщението.
Всяко едно забавяне на ядрен проект повишава много цената и създава напрежение сред експертите и инвеститорите. Основната тема на дискусиите е ключовата роля на България при изработването на европейски енергийни индустриални политики и прилагането им в реалната икономика, информира кметът на Дупница първан Дангов. Ще бъде обсъдено развитието на ядрената енергетика като основна базова мощност за ЕС, ролята на възобновяемите енергийни източници и необходимостта от подобряване на свързаността на електроенергийните мрежи в ЕС. Конференцията ще акцентира върху плана за реиндустриализация на ЕС, ключовото значение на стратегически суровини в България и Съюза, обезпечаването и подготовката на качествени кадри.
„Кризите, които ни сполетяха в последните години, показаха, че е невъзможно да постигнем целите на зеления преход без сигурност в енергийния сектор, модерна индустрия и повишаване на добива на ключови суровини в рамките на ЕС“, каза Цветелина Пенкова. Тя защитава тезата, че основен приоритет на европейските институции трябва да бъде зачитането на конкурентните предимства на всяка държава членка и насърчаването на европейските технологии и индустрия. / DenNews.bg

Първан Дангов от Брюксел: Искаме подобряване на свързаността на електроенергийните мрежи в Европейския съюз, запазване на статута ТЕЦ- Бобов дол като енергиен гигант!

Свързани новини

С над 4 млн. лв. ремонтират Второ основно училище „Д. Благоев“ в Благоевград

vesito

Празнично шествие на Тодоровден в Банско

vesito

Административният съд реши: Методи Байкушев е законно избран за кмет на Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.