Административният съд отмени частично избора на Общински съвет – Благоевград  

Административен съд – Благоевград отменя частично решение на Общинска избирателна комисия – Благоевград за обявяване резултатите от гласуването на произведените избори за общински съветници в община Благоевград на 29.10.2023г. Решението е отменено в частта, с която е обявено разпределението на преференциите и подреждането на кандидати по кандидатски листи на партиите, коалициите и местните коалиции, получили мандати, и подреждането на кандидатите.

След съдебна ревизия на изборни книжа и изготвена съдебно-математическа експертиза, отразяваща констатираното при проверката на бюлетини, Решение № 276-МИ/31.10.2023г. на ОИК – Благоевград следва да се поправи в частта на обявения брой преференции за Антония Сивикова – кандидат за общински съветник, №109 в кандидатска листа № 66 Коалиция „ПП – ДБ“ и в частта, с която кандидатът №103 в същата кандидатска листа Василиса Валеова е обявен за избран общински съветник. Решение № 276-МИ/31.10.2023г. е отменено и в частта на обявения брой преференции за Ваня Алексиева – кандидат за общински съветник, № 103 в кандидатската листа на МК „ВМРО – БНД (Български глас)“ и в частта, с която кандидатът №107 в същата листа Петър Андонов е обявен за избран общински съветник.

С решението, Административен съд – Благоевград връща книжата на Общинска избирателна комисия – Благоевград за определяне на резултатите от гласуването в отменените части на Решение № 276-МИ/31.10.2023г., съобразно указанията в мотивите на съдебното решение.

Оспореното пред съда Решение № 276-МИ/31.10.2023 г. на ОИК – Благоевград е потвърдено от съда в останалата му част.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Свързани новини

Обичани звезди се завръщат на сцената на „Пирин Фолк“ Сандански 2023

vesito

На 21 септември се организира за втори път „Бачево празнува „

vesito

Николай Шушков: Загубените работни места в Благоевград не са просто статистика, става дума за човешки съдби

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.