211 жители на община Гоце Делчев получават подкрепа и грижи в домашна среда

От 04.02.2023 г. община Гоце Делчев изпълнява проект „Грижа в дома в община Гоце Делчев“, финансиран с административен договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001-0077 по процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“ от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд +.
От 04.03.2023 г. до сега, по проекта се осигурява подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа на територията на община Гоце Делчев, с оглед пълно и гъвкаво задоволяване на индивидуалните им потребности.
За изминалите 10 месеца в домашната им среда 211 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания получаваха почасови мобилни здравни грижи и медицинско наблюдение, информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания; почасови социални услуги за организиране на ежедневието и домакинска помощ; психологическа подкрепа, консултиране; доставка на храни и продукти от основна необходимост; помощ за заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите); подкрепа за поддържане на социални контакти.
Почасовите мобилни здравно-социални услуги в домашна среда се предоставяха от назначените по проекта 1 социален работник, 1 шофьор, 2 медицински сестри и 60 домашни помощници.
Изпълнението на проекта допринесе за социалното приобщаване и за подобряване качеството на живот на хората с увреждания и самотно живеещите възрастни, чрез предоставяне на подходящи по вид и обем грижи и услуги за подкрепа в комфорта на тяхната домашна среда.

Свързани новини

Стартира първата масова дезакаризация на територията на община Благоевград

vesito

Няма ли кой да го спре? Томов отново даде зелена светлина багери да влязат в “Бачиново“

vesito

Илко Стоянов обжалва резултата от изборите в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.