Андон Тодоров с краткосрочен екшън план за подобряване на градската среда! Незабавен ремонт на улици, изграждане на 2 големи паркинга – при пазара и болница ПУЛС, ул.“Промишлена“, по евтини карти на пенсионери и инвалиди за автобусите!

 „От изпълнителната власт, каквато е кметската институция, се иска едно единствено нещо – да направи града или селото, което управлява, едно – колкото и клиширано да звучи, наистина добро място за живеене. И далеч преди да се захвана с политика започнах да мечтая как излизам на улицата, на която няма нито една дупка или хлопаща тротоарна плочка, в градинките вместо смачкани хартии има цветя, а вечер градът ни е осветен целият“.

Тази своя младежка мечта кандидат-кметът на Благоевград Андон Тодоров е категоричен, че може да изпълни само за няколко месеца, още до тази есен. Опитът и контактите му като бивш съветник и председател на ОбС пък са му дали и ключа за реализацията.

Въпреки милионите, налети през годините в централната градска част, тук площадите, улиците и тротоарите се нуждаят от сериозни ремонтни дейности – някои от тях козметични, но спешни, защото проблемите са безкрайно дразнещи, обяснява Тодоров. Става въпрос за изпочупените плочки, дупките на централни улици, които създават сериозен дискомфорт на минувачите, както и покритите с кал междублокови пространства, които бързо е ефикасно могат да бъдат асфалтирани.

Незабавен ремонт на детските площадки и направата на нови след проучване на подходящите за това общински терени, където има концентрация на деца, е инициатива, която трябва да бъде подета веднага след изборите от новия кметски екип.

Минимални инвестиции ще изисква изчистването на фасадите на сградите от афиши и некролози, както и от графити, категоричен е Тодоров. Друг належащ проблем, чието разрешаване от години се отлага, е този с грозните и порутени частни сгради в центъра на града.  С промени в местното законодателство собствениците им обаче могат да бъдат задължени да оправят фасадите им. Комисия от общински и външни експерти ще ги опише в картотека, след което сградите те ще бъдат натоварени с многократно  завишени данъци, докато не бъдат реновирани, както е в западноевропейските страни, развива идеята си кандидат-кметът. В една Германия, например, ако в срок от 1-2 г. опасна сграда не бъде укрепена от собствениците й, тя се конфискува и става общинска собственост, дава пример той за по-твърдите европейски практики по този наболял проблем.

Насърчаване инициативата на благоевградчани да оправят пространството около жилищата си с ежегодни конкурси с парични награди, осигурени от общината или спонсори, също е начин за разкрасяване на градската среда.

И понеже в града колкото са жителите, толкова са и автомобилите, сериозни корекции се налагат и в организацията на движението по пътищата.

За облекчаване на движението задължително и незабавно трябва да започне направата на ул. „Промишлена“ под бившия  ЗМК, която ще поеме голяма част от трафика от многолюдните квартали „Еленово“ и „Ален мак“.

Наред с оптимизацията на градския транспорт, задължително трябва да се поставят табели по недомислените кръгови кръстовища на Благоевград, за да се ориентират шофьорите къде да се престроят, за да поемат в желаната посока, смята Тодоров. Плановете му включват още изграждане на 2 големи многоетажни общински паркинги – при пазара и болница ПУЛС, както и автомати за паркиране в „синя зона“ – за да не мръзнат служителите от общинското дружество „Паркинги и гаражи“ през зимата и да гонят шофьорите, а всеки водач на МПС да може от автомата да си вземе билетчето, както е във всички развити страни. Извън „синята“, в Благоевград ще бъде обособена и „зелена зона“ за паркиране, където цените за престой ще са по-ниски.

Парково осветление със соларни лампи, които през деня ще акумулират слънчевата енергия, ще направят Благоевград приветлив и сигурен и в нощните часове, обяснява кандидат-кметът.

Гаранция за чистотата му пък са кошчетата за боклук, с които центърът и кварталите спешно трябва бъдат оборудвани, защото сега дори да е съзнателен, човек трябва да си носи билетчето от автобуса в джоба, понеже няма къде да го хвърли, дава елементарен пример Тодоров.

И понеже смъртта е част от живота, Благоевград се нуждае спешно от облагородяване на новите гробища и осигуряване на целогодишната им поддръжка. Единият вариант за финансиране е въвеждане на „такса гробище“ по 1 лв. месечно на домакинство, другият – ако бюджетът позволява, общината да назначи за своя сметка звено хигиенисти, които да обгриждват гробищния парк.

Част от градската среда са и пустеещите обекти на

„Лафка“, които от няколко години са затворени. Тодоров вече е говорил със собствениците на веригата те да предоставят собствеността им на общината преди визирания в договора срок 2022 г., в резултат на което още до края на тази година павилионите могат да бъдат дадени под наем на благоевградчани и да възстановят дейността си.

 

 

 

Свързани новини

Община Сандански осигурява безплатна кино прожекция на документалния филм за Мара Бунева

vesito

Ски писта “Кулиното” край Разлог посреща всички любители на зимните спортове

vesito

Ловна вечеринка събра на пл. „България“ в Сандански ловци и рибари от целия регион

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.