Мечти за светло бъдеще! Кой е 70-годишният пенсионер Димитър Тадаръков? Гръмко обещава да превърне област Благоевград в една малка Ватикана
Паскалев ли предложи Тадаръков на Томов? Брат му Димо бил в управлението на „Милена“, заедно с червената активистка на Благоевград Йорданка Слатинска

Тадаръков – човекът на думите и обещания! Нищо на яве, от 20г. намазал от политиката… Оправиха Благоевград, сега ще оправят и областта!

 

Много благоевградчани са в шок след като гръмна новината, че 70-годишният пенсионер Д. Тадаръков ще спасява икономиката в Благоевград и ще бъде новият ръководител на отдел “Икономическо развитие” в община.

Възрастният мъж беше представен от Румен Томов, вчера на брифинг и отприщи десетки въпроси за личността му, целите и намеренията му.

Толкова ли няма млади и амбициозни хора та чак пенсионер от столицата ще ни обещава светло бъдеще. Оправиха Благоевград, сега ще оправят и областта! “,коментират хората. Те се интересуват повече кога ще са изборите за кмет,а не от обещания и празни слова.

Тадаръков обяви гръмко намерението си да представи програма за 20 години за развитието на Благоевград и областта като първата свободна икономическа зона в България, нещо което не било правено никога до сега.

Тадаръков обещава, да превърне област Благоевград в една малка Ватикана, независима от властта и държавата, но съобразяваща се със законите ѝ.

В рецептата си проф. Тадаръков споделя, че е възможно да бъдат внесени законодателни промени, съобразяващи се с режима на работа и живот в Благоевградската свободна икономическа зона.
А дали изобщо е възможно да се случи е друг въпрос…

А, защо се обявява точно сега във време на пандемия и защо точно в Благоевград? Хората се питат защо точно застаряващият професор ще се грижи за развитието на града в близките 20 години.

По-любопитно е, че паметливи припомнят, че същите неща за стратегии за икономическо развитие ги е дрънкал още през 2016 година. И до сега няма нищо на яве, само думи и прокламиране на икономически стратегии.

Още през 2016 година пред bgonair.bg Тадаръков казва същите неща ,че за да се говори за българска икономика, ни е нужна национална стратегия на някое правителство.

„Аз имам идея за такава стратегията, ама никой не ме пита. 20 години нито един от министрите на икономиката не е бил професионалист“, категоричен е още тогава Тадаръков.
По думите му всички са парашутисти, спуснати от дадени политически парти.

А за Тадъръков се знае,че е приближен до Ахмед Доган и собственик на ЗМК в Благоевград, приватизирал го и оставил десетки хора на улицата.

Кой е Д. Тадаръков?

Димитър Тадаръков е роден на 25.09.1950 г. в Поморие. Името му се появи в публикация на „Струма” преди 3 години около 7 наблъскани с екстри BMW-та, които са купени преди 19 години и всяко от тях на 0 километра и стояха подредени и забравени в благоевградски склад под строгия контрол на бившия шеф на реанимацията в МБАЛ – Благоевград д-р Александър Германов.
Анестезиологът не даваше и пиле да прехвръкне около склада, камо ли да пусне вътре журналисти да снимат колите. Обяснява, че те са лизингови, частна собственост, но за да пусне когото и да било в халето, трябвало да звъни в София „в холдинга“. „А и няма какво да им снимате – те са опаковани”, уверява ни д-р Германов. На въпроса защо собственикът им не ги продаде, той обяснява, че имало такава оферта за покупка в Дупница, но дупничани давали много малко пари и не се съобразявали, че колите са бутикови.

Все пак 3 от BMW-тата са купени през годините, защото, когато ги доставят на съхранение в Благоевград, те бяха 10. Немските коли бяха докарани тук от собственика им – бившия шеф на фонд „Земеделие“ Димитър Тадаръков, който избърза да ги купи за депутатите в 39-ото НС, но не успя да спечели обществената поръчка, защото народните избраници през 2001-2005 г. предпочетоха марката „Мерцедес”. Хартисалите коли пък се озоваха в Благоевград, тъй като Тадаръков намери празно хале в приватизирания от него Завод за механични конструкции.

По-възрастните благоевградчани помнят, че през 1996 г. ЗМК бе включен в правителствения списък на Жан Виденов за спешна ликвидация заради дълг от 1 млн. дойче марки към „Булгарлизинг”, чийто собственик е Димитър Тадаръков. Веднага щом сложи ръка на апетитното предприятие в Благоевград Тадаръков обяви тоталната му разпродажба, изнесе машините за скрап и вкара в халето БМВ-тата. Никой обаче не прояви интерес към сградния фонд и сега бившият завод е полупразен, само с няколко фирми наематели.

Междувременно, много скоро след като купи ЗМК, Тадаръков започва усилено да прехвърля имоти и фирми на брат си Димо. Оказва се, че така е станало и с благоевградската му придобивка. Още през 2008 г. приватизаторът прехвърля бившия ЗМК на Димо Тадаръков и фирмата вече се води „Бл Рила метал“ АД. Предметът й на дейност е производство на хладилници, фризери, елбойлери, печки, стелажи и други метални конструкции, а уставният й капитал е 224 191 лв. Справка в Търговския регистър разгадава мистерията и с присъствието на д-р Германов в двора на предприятието, пред халето с немските коли. Оказва се, че неговата съпруга Евдокия Германова е била член на съвета на директорите и неин представител заедно с Димо Тадаръков още при основаването на фирмата през 2008 г. След смъртта й Тадаръков продължава да управлява дружеството заедно с Ангел Иванов и Наталия Георгиева, които са негови бизнес партньори и в доста други фирми, а анестезиологът е нает да наглежда базата, защото всички останали са в София.

В почти същата компания Димо Тадаръков има участие и в друго благоевградско дружество – шивашкото „Милена“ АД, което бе раздържавено чрез инвестиционни бонове през 1997 г. Тогава негов главен акционер стана фондът „Булгарлизинг”.

Според справки в регистрите братът Димо е влязъл в „Милена“ също през 2008 г. – първоначално като член на съвета на директорите заедно с червената активистка на Благоевград Йорданка Слатинска, а от 2015 г. управлява заедно със Слатинска вече като представител на „Бл Финансова Компания“. В съвета на директорите на „Милена“ АД, чийто капитал са скромните 173 844 лв., са и неизменните Ангел Иванов и Наталия Георгиева. За разлика от бившето ЗМК, което има база, но няма дейност, „Милена“ е без собственост, а за шивашката си дейност ползва под наем бившата Лимонадена фабрика в Благоевград. Неин директор е Й. Слатинска.
Димитър Тадаръков, който е бивш зет на комунистическото величие Венелин Коцев и бивш шеф на надзора на Насърчителна банка /сега Българска банка за развитие/, както и брат му Димо имат и други собствености в Югозапада. Доскоро тяхно е било друго приватизирано дружество – гоцеделчевското „Пиринпласт“ АД, но през 2015 г. Димо Тадаръков го е напуснал и сега брат му го управлява заедно с Н. Георгиева, директора Стоян Вакареев, който е и общински съветник, и италианеца Джованни Бресан.
Тадаръкови имат имоти и в Банско. Те са непарична вноска във фирма „Хоспиталити енд бизнес мениджмънт“ ЕООД, в което Димитър Тадаръков е управител, а едноличен собственик на капитала е „Бл Финансова Група“. Това е едно от най-богатите дружества на братята – оценено на близо 6,6 млн. лв., и сериозна част от тази сума идва от впечатляващите имоти в Банско, сред които жилища, спортни зали, офиси, гаражи и дори казино.

Свързани новини

Община Гоце Делчев напомня за задълженията на собствениците на кучета

vesito

Зловещо убийство смрази България! Над трупа откриха…

vesito

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед за забрана свободно пашуване на територията на общината

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.