9 странични реакции при деца, имунизирани срещу COVID-19 у нас, но без тежки усложнения

Интересът към ваксините за деца остава изключително слаб, става ясно данните на Министерството на здравеопазването.

Колкото по-ниска е възрастовата група, толкова по-малко са имунизираните. Под хиляда са децата между 5 и 11 г. със завършена ваксинация – това означава едва 0,2 на сто от тази възрастова група.

При 12 до 14-годишните, процентът нараства до 3,7% – с ваксина са над 7700 от тях. Малко над 6 на сто от децата между 15 и 16 г. са напълно имунизирани. В следващата възрастова група процентът рязко скача до над 18,5% т.е. 34 хил. ваксинирани, съобщава БТВ.

Мария Матеска е обяснила на 10-годишния си син ползата от ваксината отдавна. От януари е имунизиран и той. По думите ѝ лесно взела решението на база анализ на информацията. Тя е лека и не е съгласна с твърдението, че децата преминават през COVID по-леко.

„Привидно в началото симптомите са леки, но след това развиват тежки усложнения, които водят до хоспитализация, а вероятно и до хронични заболявания“, уточнява майката.

Рискът от потенциални странични ефекти от ваксините е много по-нисък, отколкото възможните дългосрочни последици от вируса, казва педиатърът д-р Атанасов:

„150 на 100 хил. деца развивате сърдечни увреждания сред COVID-19. Това за мен не е рядко. Сравнено с ваксините – 4,3 на милион са миокардитите при момчетата. Всички деца с хронични заболявания трябва задължително да бъдат ваксинирани, защото тази инфекция може да обостри хроничните заболявания“.

При децата между 5 и 11 г. у нас няма съобщени нежелани реакции, казаха от министерството. При тези между 12 и 18 са регистрирани 9, от които няма тежки. Най-честите са температура и отпадналост. В пункта на „Пирогов“ са поставени най-много ваксини и при деца, и при възрастни – 75 хил. дози за година.

Свързани новини

Откриха труп на млад мъж в апартамент в Благоевград

vesito

Поздравителен адрес по повод Курбан Байрам от областния управител Николай Шушков

vesito

ЕЦБ е готова да жертва растежа, за да овладее инфлацията

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.