700 хил. българи без здравни осигуровки

Близо 700 хил. българи нямат здравни осигуровки в края на 2020 г. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Кирил Ананиев на въпрос на депутат от БСП. Заради значителните промени, които настъпиха в резултат от пандемията от Covid-19, от Министерството на финансите са направили нови оценки за броя на хората, които не плащат здравни вноски. Те нямат право на безплатно лечение в държавните и общински болници. Но много хора, които не са здравно осигурени, ползват кабинетите за спешна медицинска помощ, защото при спешен случай лечение не може да им бъде отказано.

На задължително здравно осигуряване подлежат всички българи в страната. Българите, които живеят и се осигуряват в друга страна от ЕС, не подлежат на здравно осигуряване тук. Заради Covid-19 много българи, които преди пандемията са живели в чужбина, се завърнаха в родината си, но голяма част от тях не са започнали работа и трябва сами да плащат здравните си вноски. Заради икономическата криза пък много хора в страната останаха без работа и също трябва сами да плащат здравните си осигуровки.

Към края на 2019 г. общият брой на българите без здравни осигуровки е 527,7 хил., показват оценките на Министерството на финансите. А в края на 2020 г. техният брой е нараснал до 698,1 хил. В страната има и близо 151 хил. чужденци, които нямат здравни осигуровки. Така общият брой на хората в страната, които не са здравно осигурени, е близо 850 хил., става ясно от отговора на министър Ананиев,пише труд.

В страната има много трайно безработни, които сами плащат здравните си вноски. Това са хора, които не работят на заплата, не са самоосигуряващи се, не получават обезщетения за безработица и сами отговарят за здравното си осигуряване. 438 хил. такива българи през 2020 г. са внесли в държавната хазна над 106 млн. лв. за здравно осигуряване. Прогнозите на Министерството на финансите са през 2020 г. 440 хил. българи, които не работят, да платят близо 113 млн. лв. здравни вноски, става ясно от отговор на министър Ананиев на друг депутатски въпрос. През 2021 г. минималната здравна вноска за хората, които не работят и сами се грижат за здравното си осигуряване, е поне 26 лв. на месец. Те трябва да плащат здравна вноска в размер от 8% върху поне половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се граждани, т.е. върху 325 лв. на месец. Дължимата здравна вноска за януари трябва да бъде платена до 25 февруари.

Свързани новини

58 са новите случаи на коронавирус в област Благоевград, 290 в страната за изминалите 24 часа

vesito

Истински шок! Пещера погълна две сгради в Смолян

vesito

Няма свършване! Три учителки от детска градина са с положителен резултат за COVID-19

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.