57,1 млн. лева отиват за изборите

Министерският съвет одобри средства в размер 57,1 млн. лева, като това включва обезпечение на 500 секции в чужбина. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев.

На днешното си извънредно заседание служебният кабинет прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Министерски съвет ще проведе още едно заседание до края на седмицата, вероятно в четвъртък.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11.1 млн. лв в случай, че епидемиолигичната обстановка продължи по време на изборите. Ако не продължи, тази сума няма да бъде необходима, заяви министърът, цитиран от БГНЕС..

При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г., като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор да участва в изборния процес.

За секциите в чужбина са предвидени средства по бюджета на Министерството на външните работи за спазване на противоепидемичните изисквания и мерки в различните държави.

Василев съобщи, че Министерство на финансите ще обезпечи допълнителните машини за вота след провеждане на обществената поръчка.

След като ЦИК прецени дали видеонаблюдение ще има сега или от следващите редовни избори, МФ има готовност да обезпечи и видеонаблюдението, подчерта Василев.

Свързани новини

Вечерни новини: Зелен курс за Европа, нов половин милиард за магистрала „Хемус“

Regiona

Почина още един заразен, 846 са потвърдените случаи на COVID-19 в страната

vesito

Борисов: Мерките срещу КОВИД-19 у нас са най-разхлабените

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.