290 000 граждани са подали данъчни декларации

Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации за облагане на доходите до момента, съобщиха от Националната агенция за приходите. От приходната агенция напомнят, че доходите от трудови правоотношения на всички лица, които през 2020 г. са работили от България дистанционно за чуждестранен работодател, подлежат на данъчно облагане в страната.

Изключение е възможно само за чуждестранните лица, които са работили дистанционно за своя чуждестранен работодател от България по-малко от 183 дни и между страната ни и държавата, на която са местни лица за данъчни цели има сключена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, припомнят от Националната агенция за приходите.

Оттам уточняват, че срокът от 183 дни е в рамките на календарната година или в рамките на всеки 12 последователни месеца, в зависимост от конкретната спогодба. Когато този срок е надвишен, данък се дължи в България от първия ден, в който лицето полага труд дистанционно в страната.

Общо за данъчната кампания 84% от данъкоплатците са избрали да подадат формулярите си по интернет, като така се запазва тенденцията на преобладаващо онлайн деклариране. Най-предпочитана е предварително попълнената данъчна декларация, отчитат още от агенцията.

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва на 5 май заради Великденските празници.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Може ли разпродажбата на пазара на облигации да накара ЕЦБ да увеличи стимулите

Regiona

4 700 нови безработни за ден, болничните скочили двойно за по-малко от седмица

vesito

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.