24-часов маратон! Масирани проверки на полицията по пътищата

От снощи у нас текат 24 часа за интензивен контрол на шофьорите във всички градове и извън градовете. Това е така наречения 24-часов маратон, а основната цел е да се ограничи шофирането след употребата на алкохол и наркотици, уточняват от „Пътна полиция“.

Водачите се спират на случаен принцип, а тестовете се правят при съмнения от страна на полицията. Резултатите се обобщават след приключването на едноседмичната голяма операция.

За миналата година в България са направили 30 494 теста, като 195 са били положителни за алкохол и 55 за наркотици.

„В процентно отношение данните показват, че 80% са за алкохол, 20% са за употреба на наркотици. Колеги от скандинавските страни съобщават за съотношение 60% за алкохол и 40% за наркотици. Дори по време на операцията през миналата година шведските колеги за пръв път оповестиха, че броя на случаите с употреба на наркотици е по-голям, което е проблем“, обясни главен инспектор Дамян Владинов, началник сектор в отдел „Пътна полиция“ – ДНСП.

Свързани новини

Пътно произшествие край Симитли

vesito

Планът за възстановяване ще се променя заради проектите по RepowerEU

Regiona

Стефан Янев предупреди никой да не дава пари на партията му, засега

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.