24-и май в Банско

Денят на светите братя Кирил и Методий, на нашата азбука, просвета и култура и на славянската писменост – най-българският от българските празници, събра на централния площад стотици ученици, учители, дейци на просветата, книжовността и културата, жители и гости на Банско.
В приветствието си към участниците в тържеството, кметът Иван Кадев подчерта, че банскалии имат още по-големи основания да честват празнично този ден, защото са наследници на велики предци, благодарение на които българският дух е висок и жизнен. Той припомни, че тази година България отбелязва светъл юбилей – 230 години от рождението на един от титаните на българското Възраждане – Неофит Рилски, патриархът на българските учители и книжовници, монахът от Рилския манастир, банскалията Никола поп Петров Бенин.
Като отпратка към тази годишна бе и наименованието на тържеството – „Учителят – той тръгна от Банско ! … Първият!…“ В него взеха участие ученици от гр. Банско и самодейци от НЧ“Никола Вапцаров 1894“. Кметът Иван Кадев връчи отличия на най-заслужилите през учебната година и в извънкласните занимания деца от всички училища в община Банско. С грамоти бяха наградени учители, читалищни и музейни работници.
+46
Всички реакции:

120

Свързани новини

Община Сандански: Тържествено отбелязване на 6 септември – Ден на Съединението

vesito

Паника в Благоевград след рядко, но много опасно явление! Млад мъж засне кълбовидна мълния в небето над града по време на буря

vesito

Кирил Десподов остана неизползвана резерва при зрелищен хикс на Щурм

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.