2-годишният Емо бил потопен във вряла вода, прекарал два месеца в “Пирогов” с 60% изгаряния

Всяко седмо дете в България съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз или преследване, особено в социалните мрежи, предаде БНТ. Данните са на УНИЦЕФ и от тях стана ясно, че всяко второ българче е преживяло някаква форма на насилие.

В навечерието на Световния ден за борба с насилието над деца експертите отчитат година с много показателни случаи. Сред историите за насилие, в семейството и извън него, които научихме тази година, са побоят между ученички през януари, самотната майка, която прободе с нож 8-годишната си дъщеря навръх Деня на детето и момиченцето, което издъхна след побой от своята осиновителка преди малко повече от месец. Но неразказаните истории са много и само по чудо не са завършили фатално.

2-годишният Емо прекарал два месеца в “Пирогов” с 60% изгаряния по тялото си.

“Детето е било потопено във вряла вода. Не мога да кажа как и при какви условия, но се е случило в семейството”, казва Марияна Соколова – ръководител на ЦНСТ “Детство” – Фондация “Нашите деца”.

За Емо се грижат в център за настаняване от семеен тип от февруари насам. Вече е здрав, говори, смее се и е горд, че ходи и на детска градина.

“Емо е изключителен в момента, ние му казваме „професорът в къщата“, защото той е много любознателен. Обожава да наставлява, да води другите деца, да им показва какъв е правилният начин”, разказва Марияна Соколова – ръководител на ЦНСТ “Детство” – Фондация “Нашите деца”.

В центъра, където е настанен Емо, 100% от децата са преживяли насилие – от физическо до крайно неглижиране.

“Говорим за дете на около 2 години, което не може да пълзи, не може да говори, не може дори да си стои на краката. Въобще, престоявал е 2 години на един диван с шише кисело мляко в ръка. Идват деца на 5, на 6 години, които нямат никаква представа какво е пролет, лято, есен зима”, споделя Марияна Соколова.

Най-уязвими са децата с увреждания или тези от семейства с много ниски доходи.

“Емоционалното насилие е най-разпространената форма на насилие, следвано от физическото насилие – около 35% от българските деца са преживели някаква форма на физическо насилие и още по-тревожното е, че 15% от тези деца са били жертва на сексуално насилие”, отчита Любомир Крилчев – консултант в УНИЦЕФ.

УНИФЕЦ създаде детски центрове, включително и за деца, преживяли насилие, в София, Монтана и Шумен, където се предоставя социална, правна и психологическа подкрепа. Амбицията е такива центрове да има във всяка област.

“Една от темите, за които набираме средства, е именно темата с насилието. Всяка една подкрепа към нас би ни помогнала ние да успеем във всички тези услуги, които развиваме, да ги мултиплицираме и развиваме в национален мащаб”, казва Любомир Крилчев.

Всяко дете има право на грижа, образование и закрила от насилие и дискриминация. Това е глобалното послание на УНИЦЕФ около Световния ден на детето, който отбелязваме утре, само ден след Деня за борба с насилието над деца.

Свързани новини

Mомчето, унизено в пловдивски мол: Искаха ми 20 лева за среща с Чеченеца

vesito

Природният газ поевтинява с около една трета от днес

Regiona

Спасители: Сваляме труповете на ръце, дано мине без инциденти!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.