197 хил. загубиха прехраната си

Всяка седмица съкратените хора са повече от наетите на работа, показват данни на Националния статистически институт. Тази тенденция започва много преди войната в Украйна – от началото на месец юли миналата година, и продължава и досега. В резултат 197 хил. души са загубили прехраната си за близо девет месеца, в които в управлението на страната са премиерът и бивш министър на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев.

За този период наетите на работа са само 133 хил. души. Оказва се, че нетно над 71 хил. души са останали без препитание, като съществена роля за това имат действията за служебния, а след това и на редовния кабинет на Кирил Петков.

Тенденцията броят на съкратените да е по-голям от броя на назначените на работа започна след промяна на мярката за запазване на заетостта 60/40, така че по-малко фирми можеха да се възползват от нея. След това въвеждането на зеления сертификат от днес за утре, без бизнесът и хората да имат възможност да се подготвят, допълнително доведе до намаляване на оборотите на редица фирми и съответно до съкращения на персонал. Закъснелите компенсации за бизнеса за скъпия ток и ограниченият им размер пък доведоха до рязко покачване на цените, което също доведе до спад на реалните продажби и сътресения в бизнеса. Липсата на каквито и да било мерки за овладяване на високата инфлация също затруднява нормалната дейност на предприемачите, защото, за да си купят най-необходимото хората се лишават от нещо друго.

Само за периода от избирането на Кирил Петков за премиер досега, съкратените хора са над 73 хил. Това е с над 66% повече от наетите на работа за периода, които са 44 хил. Нетно над 29 хил. души са останали без прехрана, откакто Кирил Петков е премиер.

Данни

Най-тежка е ситуацията в Пловдив

В Пловдив ситуацията на пазара на труда е най-тежка. За периода от началото на юли миналата година досега в област Пловдив са съкратени близо 16,7 хил. души, а наетите на работа са само 9,6 хил., показват данни на НСИ. Така нетно над 7 хил. души са останали без прехрана. Само от избирането на Кирил Петков за премиер досега нетно без възможност да изкарват прехраната си са останали над 3 хил. души.

В София-град за последните близо девет месеца са съкратени повече хора, отколкото в Пловдив – 17,3 хил. Но и наетите на работа са повече – 13,1 хил. Така нетно в София 4,2 хил. души са останали на улицата без възможност да изхранват семействата си. По-зле от София е ситуацията в Бургас и Благоевград.

Свързани новини

Кап. Александър Велинов е първият пилот на F-16 в българските ВВС

Regiona

Съдии и съдебни служители от Окръжен съд – Благоевград в подкрепа на благоевградските медици с топъл обяд, хранителни продукти и напитки

vesito

Външно министерство проверява информация за трима загинали българи в инцидент с вертолет в Кот Д’Ивоар

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.