15 американски компании проучват България

Двустранното партньорство в инвестициите и трансферът на технологии са ключовият елемент на стратегическото сътрудничество между България и САЩ. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на водещи американски компании. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. На срещата държавният глава подчерта, че в икономическо отношение страната ни предоставя редица предимства – географско положение, условия за бизнес, човешки потенциал и перспектива на фона на динамичните регионални и глобални политически и икономически процеси.

Българският държавен глава отбеляза, че още при първите си разговори с посланик Мертен при пристигането му в България приоритет е бил поставен върху икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и САЩ. Президентът приветства бизнес делегацията, водена от Ерик Стюарт – председател на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация, за възможността да бъдат обсъдени перспективите за развитие на бизнес проекти и инициативи в редица важни области.

Страната ни дава възможности за ръст и устойчивост, за лидерство в иновативни проекти и решения, заяви Румен Радев и открои доказания потенциал на младите хора на България в областите на математиката, физиката, приложните науки, лингвистиката. Именно благодарение на този потенциал, страната ни успя да развие иновативни и технологични индустрии и такива с висока добавена стойност – като информационните технологии, роботика, електроника, автономни системи, машиностроене, отбранителна индустрия, фармация, финтех, както и биоземеделие. Румен Радев даде пример и с бързото развитие у нас на аутомотив сектора, довело до наличието на български компоненти почти във всеки автомобил, произведен в Европа. Създадохме и първата в страната икономическа зона за стратегическо развитие на електрическата мобилност, подходяща за чисто и зелено производство, за да отговаря на най-високите стандарти на чуждестранните инвеститори.

Като предимство на България държавният глава открои също и факта, че с активна политика страната ни е успяла да се наложи като енергиен център в региона, като допринася за диверсификацията на доставките на партньори и съюзници, дава сигурност с производството и износа на електроенергия и горива и развива ядрена енергетика и ВЕИ. Принос за конкурентоспособността на икономиката оказват въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция, очакваното през този месец завършване на интерконектора със Сърбия, обезпеченият достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, инициативата „Solidarity ring” за увеличен пренос на природен газ от Азербайджан към Европа, работата по проектите за петролопровод от Гърция за България и за мултимодален транспортен коридор Егейско-Черно море. „Разполагаме и със значим потенциал за развитие на зелени технологии и съхраняване на енергия“, каза държавният глава.

Освен макроикономическите и данъчни предимства на страната ни, президентът посочи и перспективите за инвестиции в големи инфраструктурни проекти и развитие на транспортната, енергийна и дигитална свързаност, което произтича не само от кръстопътно положение на страната ни между Европа и Азия, но и от преориентирането на глобалните вериги на доставки след пандемията и блокирането на Северния транспортен коридор вследствие на войната на Русия срещу Украйна.

Посланик Кенет Мертен изрази удовлетворение от факта, че е домакин на делегацията от 15 водещи американски компании, за да проучат възможностите за развитие на двустранната търговия и инвестициите. „Много от тези компании вече развиват успешен бизнес в България и се интересуват от разширяване на бизнеса си тук, докато други компании проучват възможностите за навлизане на пазара. Поели сме ангажимент да помогнем за разрастването на нашето двустранно търговско партньорство, за да гарантираме по-стабилна, по-сигурна и просперираща България“, заяви посланик Мертен и допълни, че от интерес за Съединените щати е България да е силна и просперираща.

Председателят на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт изрази амбицията на бизнеса за инвестиции в България и развитие на нови възможности. Той посочи, че компаниите в организацията отдавна проявяват интерес за посещение у нас и очерта силния човешки потенциал на страната ни.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Купуваме по-малко храни, харчим повече за лекарства

vesito

Пуснаха отново “зелените коридори” у нас

vesito

Над 1000 са новите случаи на коронавирус

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.