110 години Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград

В зала „Пейо Яворов“ в Благоевград тържествено  отбелязаха 110 години от основаването на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград.

Председателят Иван Василев поздрави присъстващите, по думите му, благоевградското ловно-рибарско дружество е едно от най-старите в България. То е основано през 1911 година, когато нашият край е бил все още под турска власт.

„Около 30 интелектуалци, тогава от Горна Джумая, са учредили Ловно-стрелческа организация, така се е казвало тогава сдружението. Още тогава, идеите са били за другарство, за взаимопомощ, за спорт и грижа за природата и дивеча. Тази цели за запазени и до днес, дори са надграждани – грижа за климата, за природата. През последните 20-30 години се обръща особено внимание на младите в училищата, където се създаваха специални Клубове за природа, „Детето риболовец може без дрога“, „В помощ на риболовеца“ и други. Това е и една от целите на организацията, да се приобщават младите хора“ – коментира преди събитието Иван Василев.

Почти 1 500 са в момента членовете на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1911“ – Благоевград. Около 245 от тях са на възраст над 65 години, затова е необходимо подмладяване. 18 са дамите, които членуват в сдружението, от които 5-6 са активно спортуващи. Около 70 човека са придобили право на лов през тази година, след проведените обучителни курсове.

 

 

 

Свързани новини

Жега днес в Благоевград

vesito

Дрога зад волана: 35-годишен от Благоевград се качи напушен в колата си, арестуваха го

Regiona

180 са новите положителни проби за COVID-19, в Благоевград – 3

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.