11 съдии и 1 прокурор се борят за едно свободно място в АС – Благоевград

Сериозна битка се очертава за 1 свободно място в Административен съд – Благоевград. 11 съдии и 1 прокурор от региона са подали документи за участие във вътрешния конкурс за повишаване, стана ясно вчера след публикуване на списъците с допуснатите кандидати.

В конкуренция влизат тримата действащи магистрати от Административен съд Димитър Узунов, Димитър Думбанов и Румяна Митева-Насева, които бяха командировани от районните съдилища в Сандански, Разлог и Петрич. Желание да сменят работното си място имат близо половината от съдиите в РС – Благоевград – настоящият председател Вера Коева, чийто управленски мандат изтича в края на годината, бившите шефове Екатерина Николова и Владимир Пензов, Георги Янев и Емилия Дончева. Другите желаещи са Божана Манасиева от РС – Петрич, Катя Сукалинска от РС – Сандански, която е в майчинство с третото си дете, Искра Трендафилова от РС – Разлог, както и Крум Попов от Районна прокуратура – Благоевград. Съдиите няма да се явяват на изпит, а подборът ще бъде само по документи.

Магистратите трябва да представят следните документи: заявление за участие; служебна бележка за общия юридически стаж, прослуженото време на заеманата длъжност, както и стажа в съответната система на органите на съдебната власт; кадрова справка, съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите съдилища и на Инспектората на ВСС, и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му; копие от три акта, изготвени от магистрата през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки; други документи по негово желание, свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.

Изпитът е задължителен само за прокурора, който кандидатства за административен съдия, което може да забави във времето конкурсната процедура, обясниха магистрати.

23 са свободните места в административните съдилища, обявени на вътрешния конкурс за повишаване, за които са допуснати 182-ма кандидати. На конкурса за „външни” назначения бройките са 32, а допуснатите кандидати – 302-ма. На външен конкурс са обявени 3 свободни места в Административен съд – Благоевград и Административен съд – Перник, и 1 в Административен съд – Кюстендил. На него могат да участват юристи – адвокати, нотариуси, съдебни помощници, стига да имат минимум 8-годишен юридически стаж. Те ще се явят най-напред на писмен изпит и тези от тях, които получат оценка поне 4.50, ще продължат към втория етап от конкурса – устен изпит.

Източник: в. „Струма“

Свързани новини

Стартира конкурсът „С отношение към всяка капка“

vesito

“Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград призовава: Заяви своята електронна фактура днес!

vesito

Разбра се дали има насилие над 2-годишния Мехмед от Якоруда

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.