10 300 пенсии със запор в пандемията

Националният осигурителен институт е обработил 10 307 запори, наложени върху пенсиите от държавни и частни съдебни изпълнители през миналата година, когато страната ни беше в пика на пандемията от коронавирус. Това показват данните за дейността на института. Спрямо година по-рано броят им намаляват, като през 2019 г. са наложени 12 018 запори, а през 2018 г. – 16 990. Наблюдаваната трайна тенденция за спад в броя на пенсионерите, от чиито пенсии се правят удръжки по запори, се дължи, от една страна на увеличаването на размера на минималната работна заплата за страната, а от друга – на общото намаление на броя на пенсионерите у нас, обясняват експертите от НОИ.

Според Гражданския процесуален кодекс принудително изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии не могат да се правят удръжки. През 2020 г. минималната заплата беше определена на 610 лева, което означава, че пенсии под тази сума не могат да бъдат запорирани.

Последните данни показват, че към април тази година на 3093 пенсионери им се удържат пари най-често за неплатени задължения към банки или битови сметки като парно например. От тази година минималната работна заплата е определена на 650 лева, така защита от запор имат над 85% от пенсионерите у нас, показват данни на Националния осигурителен институт. Става въпрос за над 1,8 милиона българи, които получават до 650 лева пенсия,пише труд.

Ако пенсионер или работещ получава на месец между 650 лева (колкото е минималната заплата) и 1300 лева (двукратния є размер), то на него ще му удържат една трета от дохода, ако няма деца и една четвърт, ако има такива, които издържа. Така, ако заплатата или пенсията е 651 лева, то запорът ще бъде съответно 195 лева или 162,75 лв. на месец в зависимост дали има деца.

Ако осъденото лице получава на месец възнаграждение между 1300 и 2600 лева, то ще се раздели с половината или с една трета от сумата, съответно ако няма деца. Тук ще попаднат пенсионерите с по-високи пенсии, тъй като от 1 януари 2021 г. максималната пенсия стана 1440 лева.

Инспекторите от НОИ са обработили и 59 955 случая на пенсии, изплатени за минало време и 115 307 случая на възстановени неизплатени пенсии – общо 175 262 бр. Пенсионерите, чиито пенсии са спрени от изплащане през годината въз основа на нормативно установени основания, са 324 860. Издадени са над 37 242 удостоверения във връзка с получаваната от лицата пенсия и/или добавка.

Свързани новини

Слабо земетресение край Димитровград

vesito

Петър Витанов: ГЕРБ замиташе години наред проблема с въглищните централи

Regiona

Откриха галерия “Ванга” на Рупите за 110 г. от рождението на пророчицата

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.