1 септември 1979г. – „Пионер 11“ става първият апарат, който посещава Сатурн

През 1979 г. американският космически кораб „Пионер 11” става първият апарат, който посещава Сатурн.

Апаратът минава покрай планетата на разстояние от 21 000 км. „Пионер 11” използва гравитацията и гравитационно подпомагане от планета Юпитер, за да нагоди траекторията си към Сатурн.

След преминаването на „Пионер 10” през астероидния пояс, на 5 април 1973 г. с ракета „Атлас” е изстрелян и апарата „Пионер 11”.

През декември 1974 г. сондата прелита на около 40 000 км над облаците на Юпитер и предава подробни снимки на планетата. П

рез септември 1979 г. прелита на около 20 000 км от повърхността на Сатурн. Провежда различни измервания и предава фотографии на планетата и спътника Титан.

В 1995 г. връзката с космическия апарат е загубена. Тези две сонди поставят началото на изследванията на външните планети от нашата слънчева система. „Пионер 10” и „Пионер 11” носят на борда си плочка с послание за евентуалните цивилизации, които може да открият двата апарата.

Покойният Карл Сейгън е помогнал за съставянето на тази плочка, носеща илюстрация на мъж и жена и положението на Земята в Галактиката.

Подобно на съобщение в бутилка, тази плочка ще пътешества в космическото пространство и е възможно да бъде открита от чужда цивилизация.

Свързани новини

Дъщерята на Пол Уокър трогна мрежата за рождения му ден (СНИМКИ)

Regiona

Красавицата Рейчъл Макадамс чака второ бебе

Regiona

ПЪРВО В ПИК: Христо Стоичков пуска моден бранд

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.